Bujanovac proslavio Savindan (foto&video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 28. januar 2024. Himnom, besedom, proglašenjem najboljih literalnih radova i dodelom nagrada i zahvalnica, Crkvena opština Bujanovac i Srednja stručna škola „Sveti Sava“ obeležili su Savindan u Domu kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu.

Duhovna akademija je počela nastupom hora koji je otpevao himnu Svetom Savi, a zatim se prisutnima obratila direktorka ŠS „Sveti Sava“ Svetlana Manasijević.

-Dragi prijatelji, danas pred najvećim prosvetiteljem, najvećim pravoslavnim danom, Savindanom, istina i volja je naša u pravoslavnom i prosvetiteljskom duhu. Nosićemo breme i vreme jedan drugome i tako nastaviti da ispunjavamo ono najlepše u nama, a to je svetlost – rekla je Manasijevićeva.

Direktorka je zatim uručila Svetosavske nagrade profesorkama Gordani Tasić, Snežani Radulović i Vesni Novović.

-Ove godine Svetosavsku nagradu za posvećenost radu i za nešto što ih posebno izdvaja dobijaju profesorke koje ostavljaju pečat i prepoznatljivost naše škole na svim poljima. To su koleginice koje su izvele mnogo generacija, ne postoji nijedan njihov izostanak u radu, a predanost je jedan od važnih segmenata da se takav rad razvija i vrednuje. One nikada ne odustaju i postavljaju visoke standarde za sebe i za svoje učenike – rekla je Manasijevićeva i uručila nagrade svojim koleginicama.

Zatim je o Svetom Savi besedio veroučitelj i pesnik iz Vranja, Stevan Milošević.

-Nema onoga među nama u ovoj sali čije srce danas nije ispunjeno radošću, svetlošću, onom iskonskom koja nije sa ovoga sveta, ona koja se preliva i na naše potomke. No, ovaj sveti dan nosi u sebi i jednu brigu i jedno pitanje, a to je gde je Sveti Sava u našem narodu pre i posle 27. januara. Zar je moguće da smo onog koji nam je dao narodnost, državu, onog koji nas je priveo Hristu i spasenju, zar je moguće da smo takvu ličnost sveli na jedan dan u godini – besedio je Milošević.

Dunja Mitić izgovorila je molitvu Svetom Savi, a učenici četvrtog razreda govorili su o životu prvog srpskog prosvetitelja.

Nakon toga usledila je dodela nagrada za učenike koji su napisali najbolje radove na temu „Tragom Svetog Save“. Prvo mesto osvojila je Dunja Mitić, drugo Dijana Cvetković, dok je trećeplasirana bila Minela Redžepi.

Nagrađeni su i najbolji učenici svih obrazovnih profila, a to su Tašković Dimitrije, Stojanović Sanja, Mitić Mila, Nikolić Bojana, Janjić Luka, Mitić Dunja, Redžepi Minela i Đorđević Ana.

Na samom kraju dodeljene su i zahvalnice onima koji su pomagali i pomažu da škola opstaje i radi, a to su predstavnici Ministarstva prosvete, vojske, crkve, lokalne samouprave i ostali prijatelji škole.

Među dobitnicima zahvalnice su episkop vranjski Pahomije, sveštenici Mićo Zelenović i Novica Nikolić, šef Koordinacionog tela za jug Srbije Nenad Mitrović, savetnik Ministarstva prosvete Vladica Nikolić, Crveni krst, Duvanska industrija Bujanovac i mnogi drugi.

Voditelji programa zahvalili su se profesorima koji su najviše pomogli u realizaciji programa, a to su Jasminka Mitrović, Aleksandar Nikolić i Nemanja Branković.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *