MARKO MARKOVIĆ IZ VLASOTINCA POBEDNIK ŠAHOVSKOG TURNIRA U ŽBEVCU

Piše: R. Irić

Arifi i Mirrović na otvaranju turnira

Bujanovac, 29. januar 2024.- FIDE majstor i šahovski profesionalac Marko Marković iz Vlasotinca, pobednik je 50. jubilarnog Svetosavskog šahovskog turnira u Žbevcu kod Bujanovca. On je iz devet partija (igralo se po Švajcarskom sistemu) osvojio 8 poena i nagradu organizatora od 200 evra.

Tabela

Drugo i treće mesto osvojili su takođe FIDE majstori: Nebojša Ristić iz Vranja i Stanoje Jović iz Leskovca. I njima su pripale takođe novčane nagrade od 150, odnosno 100 evra.

2. mesto: Nebojša Ristić

U konkurenciji 44 takmičara, najbolje plasirani domaći šahista  iz sela Žbevac bio je Nenad Aritonović, a jedina dama među igračima bila je Nikolina Savić iz Surdulice.

3. mesto Stanoje Jović

Na ovom jubilarnom turniru, koji se igra od 1974. godine i osnivanja Šahovskog kluba „Paul KeresKondiva“, u devet kola i na 22 table, odigrano je 198 mečeva, koje su izvanredno sudili Nikola Bojčić iz Vranjske Banje i njegov pomoćnik Zoran Stojanović iz Vranja, inače kapiten i trener ŠK „Partizan“ iz Beograda.

Nikolina Savić jedina dama

Otvaranju turnira u holu Osnovne škole „Dragomir Trajković“, prethodila je Svetosavska liturgija koju je služio otac Siniša Bošković.

Organizator

Na otvaranju turnira, prisutnima su se obratili Budimir Mihajlović predsednik Organizacionog odbora, Momir Cvetković u ime Mesne zajednice, Nenad Mitrović, direktor Službe Koordinacionog tela za jug Srbije i Jovan Stošić, legenda vranjskog obrazovanja i kum Šahovskog kluba.

Turnir u Žbevcu otvorenim je proglasio Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac, koji je pozdravio ovu inicijativu meštana i napore organizatora, koji su, bez vidljivih propusta, izvanredno vodili turnir od početka do kraja.

Zoran Stošić, marketing majstor turnira obavestio je prisutne da su generalni sponzor – porodica Manić i njihova firma „Euro lider“, te Šahovski savezi Srbije, kafana „Dva jelena“ iz Beograda, „Leon“ iz Vranja i još 30-ak sponzora, dali punu podršku organizatorima.

Liturgija pre početka turnira

Organizatori kažu da im je posebno draga podrška Šahovskih saveza Srbije  u akciji da sve škole na jugu Srbije dobiju dovoljan broj šahovskih garnitura i satova, što će doprineti daljoj afirmaciji popularizaciji ove drevne igre.              




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *