Ambasador Hil za Bujanovačke: Ohridski sporazum ne podrazumeva da Srbija prizna Kosovo, već normalizaciju odnosa

Bujanovac, 1. februar 2024. – Ohridski sporazum ne podrazumeva priznanje, već normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Bujanovačke Kristofer Hil (Christopher Hill), ambasador SAD u Srbiji.

Kako je rekao, Srbija je ispunila dobar deo ovog sporazuma, a ono najvažnije što je ostalo je da se pronađe način pristupu Kosova raznim međunarodnim svetskim organizacijama.

Ambasador Hil sa novinarima Bujanovačkih

 

Na drugoj strani, kako je naglasio ambasador, Srbija ima pravo na Zajednicu srpskih opština.

Na Kosovu ZSO vide kao neku vrstu Republike Srpske u BIH, ali ZSO nema nikakvu sličnost sa Bosnom i Hercegovinom.  Međutim, svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ne i na izvrtanje činjenica. Srbiji i Srbima na Kosovu najpre je stalo do obrazovanja i zdravstva i kroz ZSO imaju pravo na to, rekao je Hil za Bujanovačke

Naglasio je da je smisao Ohridskog sporazuma „normalizacija odnosa Kosova i Srbije“:

-Da ljudi, dok prelaze kontrolne punktove na graničnim prelazima ne razmišljaju o politici već o povećanju kvaliteta svog života, rekao je Hil.

Naglasio je da veruje u normalizaciju jer, kako je kazao, „sve je izvodljivo ako ljudi žele da razgovaraju“.

Ambasador Hil posetio je danas redakciju Bujanovačkih gde se upoznao sa uslovima i načinom na koji funkcioniše naš portal.

Ocenio da Bujanovačke predstavljaju pravi primer kako nezavisni mediji treba da rade, uprkos brojnim problemima sa kojima se suočavaju.

Ambasador je za naš portal govorio i o lokalnoj političkoj sceni, pomirenju između Srba i Albanaca, mogućim investicijama i ostalim aktuelnim temama, o čemu ćete čitati u celom intervjuu narednih dana

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *