Subvencije za kupovinu elektro vozila, pomoć za kupovinu nekretnine

Bujanovac, 2. februar 2024. Kako bi unapredili kvalitet vazduha, Vlada Srbije subvencionisaće kupovinu električnih vozila, a najviše para izdvaja za automobile – 5.000 evra. Na sednici održanoj u četvrtak odlučeno je i da država za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta roditeljima pomogne sa ukupno 1,5 milijardi dinara, a u cilju sprečavanja afričke kuge izdvojiće novac i za vlasnike životinja.

Vlada Republike Srbije opredelila ukupno 170 miliona dinara za subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon. Pravo na subvencionisanu kupovinu tih automobila imaju fizička i pravna lica, kao i preduzetnici, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra ove godine.

Subvencije predviđene za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla iznose 250 evra u dinarskoj protivvrednosti, električnog motocikla, motocikla sa bočnim sedištem, teškog tricikla, lakog i teškog četvorocikala 500 evra, dok je najveći iznos predviđen za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone i iznosi 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti – navode iz Vlade.

Kao jednu od mera za podsticanje i razvoj populacione politike u zemlji, Vlada je odlučila da ukupno 1.5 milijardi dinara opredeli za učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Vlasnicima životinja isplatiće novac za uginule, kao i ubijene životinje u cilju dijagnostike bolesti afričke kuge svinja i u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja ove zarazne bolesti, za šta je obezbeđeno 89 miliona dinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *