„Sveti Sava u monetarnoj istoriji Srbije“, predavanje za osnovce i srednjoškolce na Ekonomskom fakultetu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 6. februar 2024. – Predavanje na temu „Sveti Sava u monetarnoj istoriji Srbije“ održano je u utorak, u prostorijama Ekomskog fakulteta u Bujanovcu, za učenike nižih razreda srednje i viših razreda osnovne škole. Predavač je bio Ranko Stanojević iz odseka za edukaciju Narodne banke Srbije, a čitava aktivnost sprovedena je u saradnji sa profesorskom SŠ „Sveti Sava“ Ivanom Mitrović.

Predavač Ranko Stanojević iz Odseka za edukaciju Narodne banke Srbije objašnjava za Bujanovačke da ovim predavanjem NBS obeležava Savindan.

Predavanjem „Sveti Sava u monetarnoj istoriji Srbije“ slavimo Svetog Savu kao najznačajnijeg predstavnika pravoverja u nas, ali i kao čoveka koji je direktno uticao na formiranje srpske države i njenog prvog novca. U isto vreme, Sveti Sava je potonjih vekova inspirisao i mnoge druge znamenite Srbe, koji su zadužili svoje mesto na licu dinarskih novčanica pre i posle njega, s obzirom na to da Svetog Savu prvi put srećemo na licu novčanice od 100 srpskih dinara ratne 1943. godine – rekao je predavač

U okviru sekcije „Virtuelno bankarstvo“

U okviru sekcije „Virtuelna privreda“, koja radi u našoj školi, već dve godine zaredom uspešno sarađujemo sa Narodnom bankom Srbije. Ta saradnja je krenula učestvovanjem na nekim takmičenjima, a zahvaljujući gospodinu Ranku prošle godine su pedeset učenika naše škole, zajedno sa svojim profesorima, bili gosti NBS. Nadam se da ćemo saradnju uspešno nastaviti i ubuduće – rekla je za naš portal Ivana Mitrović, nastavnik ekonomske grupe predmeta i  SŠ „Sveti Sava“

 

Učenici „Svetog Save“ učili o bankarstvu u svakodnevnom životu

O saradnji sa SŠ „Sveti Sava“ Stanojević ima samo reči hvale i, kako kaže, nada se da će se ona nastaviti.

-Ja sam prezadovoljan, Ivana ima neverovatan entuzijazam, njena energija je nemerljiva. Prošle godine su učenici ove škole učestvovali kao najbolja drugoplasirana ekipa na velikom finalu takmičenja u edukativnom kvizu „Znamenite ličnosti na dinarskim novčanicama“ koje je održano u Nišu – dodao je Stanojević.

Predavanju su prisustvovali učenici prvog i drugog razreda Srednje stručne škole „Sveti Sava“ i učenici sedmog i osmog razreda osnovnih škola „Branko Radičević“ iz Bujanovca, „Vuk Karadžić“ iz Levosoja i „Bora Stanković“ iz sela Klenike.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *