Novo poskupljenje cigareta

Bujanovac, 8. februar 2024. (foto arhiva) – Cene paklica cigareta kompanije Britiš ameriken tobako u Vranju od ponedeljka će biti skuplje za 10 dinara. Za isti iznos po paklici početkom nedelje poskupele su i cigarete proizvođača Filip Moris internešnal u Nišu i Japan tobako internešnal u Senti.

Do ovih poskupljenja dolazi zbog redovnog usklađivanja akciza. To znači da će potrošači najjeftiniju paklicu cigareta plaćati 340, a najskuplju 620 dinara, pišu Novosti.

Prateći akcizni kalendar, jedno poskupljenje stiže početkom, a drugo polovinom godine. Kada jedan proizvođač podigne cene i ostali to učine u roku od desetak dana.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

To znači da će nakon poskupljenja u narednoj godini, pušači u Srbiji u svom poroku moći da uživaju po istim cenama koje važe u Evropskoj uniji.

Izuzetak je bila 2023. kada su bila tri poskupljenja, jer je Vlada u oktobru povećala akcize na cigarete za osam odsto. To je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara. Sa tim oktobarskim uvećanjem akcize, država po jednoj paklici prihoduje 90,99 dinara, dok je do 1. oktobra to iznosilo 84,25 dinara.

Cene duvanskih proizvoda se ne uvećavaju automatski dva puta godišnje, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *