Nema mini raspusta posle Sretenja

Bujanovac, 9. februar 2024. – Mini odmor za đake koji je planiran za Dan državnosti – Sretenje 15. i 16. februra neće biti produžavan, jer ne postoje epidemiološe indikacije za to, poručuju iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Spekulacije o produženju mini odmora za đake na celu narednu nedelju krenule su od direktora pojedinih škola, koji su predložili da se produži đačka pauza za Sretenje na celu narednu nedelju, zbog velikog broja obolelih nastavnika od gripa i drugih respiratornih infekcija, piše Euronews.

U Batutu kažu da trenutna epidemiološka situacija ne nalaže posebne mere u školskim i drugim kolektivima.

Nema epidemioloških indikacija za produžavanje školskog raspusta. Zatvaranja škola ili prelazak na onlajn nastavu zbog povećane cirkulacije uzročnika tokom sezone respiratornih infekcija ima ograničen uticaj na učestalost respiratornih infekcija, jer se time ne sprečavaju kontakti dece koji se, po pravilu, odvijaju i van škole. Drugačija epidemiološka situacija je bila u vreme epidemije kovida 19, navode u Batutu

U Ministarstvu prosvete ranije su rekli da nisu uputili nikakav zahtev direktorima škola koji se odnosi na izjašnjavanje po pitanju produžetka Sretenjskog raspusta na celu sledeću nedelju, niti je ovakva inicijativa do sada stigla Ministarstvu prosvete.

„Kao i uvek odluku o eventualnom produžetku raspusta zbog epidemiološke situacije, Ministarstvo prosvete donosi na preporuku nadležne institucije Ministarstva zdravlja, odnosno Instituta za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’, koji kontinuirano prati epidemiološku situaciju“, naveli su u Ministarstvu prosvete.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *