Bujanovac dobio interkulturalnu mapu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 12. februar 2024. Interkulturalna mapa Bujanovca, kao rezultat projekta „Znanjem do upoznavanja“ zvanično je otkrivena danas u gradskom parku. Projekat je sprovela nevladina organizacija BEYOND, uz podršku Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa.

-Naš tim je realizovao projekat „Znanjem do upoznavanja“ za mlade različitog stepena obrazovanja i etničke strukture u Bujanovcu. Cilj nam je bio razvijanje interkulturalnog dijaloga kod mladih, zbog čega smo organizovali radionice za srednjoškolce o mesnim zajednicama u Bujanovcu i njihovim kulturnim specifičnostima. Na osnovu toga je dizajnirana ova mapa sa karakteristikama mesnih zajednica – kaže Jelena Ranđelović iz organizacije BEYOND.

U radionicama su učestvovali učenici srednjih škola „Sezai Suroi“ i „Sveti Sava“ u Bujanovcu.

-Želimo da se zahvalimo Službi Koordinacionog tela za jug Srbije koja nam je finansirala projekat, kao i učenicima koji su dali svoj doprinos kroz radionice – kaže Ranđelovićeva.

Bukurije i Jelena

Pored Ranđelovićeve, u realizaciji ovog projekta učestvovali su i direktorka organizacije BEYOND Bukurije Borići, Bujar Mustafa i Nedžad Borići koji je dizajnirao mapu.

-Bujanovac je razuđena opština i mnogi mladi se međusobno ne poznaju, a ne poznaju ni kulturne karakteristike mesta iz kojih dolaze i u kojima žive. Ovo je bio način da se upoznaju sa specifičnostima svoga kraja, a i da se međusobno druže – dodaje Ranđelovićeva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *