Veliki protest Srba u Mitrovici zbog ukidanja dinara

Bujanovac, 12. februar 2024. (foto screenshot Tanjug live) – Srbi sa Kosova okupili su se danas u severnom delu Kosovske Mitrovice na protestu kako bi skrenuli pažnju međunarodnoj zajednici na svoj položaj, koji je posebno težak nakon odluke Prištine o ukidanju upotrebe dinara.

Skup organizuje Savez penzionera KiM, a podržala ga je Srpska lista.  Građani su su nosili srpske zastave i transparente sa natpisima „Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“, „Ovo je okupacija“,  „Evropo otvori oči“, „Bez socijalnih primanja, nećemo imati ni za hranu“, prenosi N1.

Kurti: Dinar nije zabranjen, ali se može plaćati samo evrom

Okupili su se na Trgu Braće Milić, a procenjuje se da prisustvuje nekoliko hiljada ljudi, svih starosnih dobi.

U Kosovskoj Mitrovici dinar je i dalje osnovno sredstvo plaćanja.

Dušanka Đorović iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.

„Pozivamo čitav demokratski svet da ih čije i ne ostane nem. Potrebno nam je da se ukine ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogići da živimo kao svet normalan“, rekla je ona.

Dragana Milenković, redovni profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se u ime profesora fakulteta i rekla da je odluka CBK diskriminatorna i da ugrožava opstanak Srba na KiM, a kao roditelji da se pitaju kako da plate školarine, hranu.

„Dinar je opstajao ovde i u najgorem vremenu okupacije, njegovim ukidanjem ukida se život protivno univerzalnim vrednostima na kojima počiva EU“, rekla je ona.

Protestu su prisustvovali najviši čelnici Srpske liste, kao i vođe Srpske demokratije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *