Srbija danas obeležava Dan državnosti

Bujanovac, 15. februar 2024. U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti – u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav. Sretenje se kao državni praznik slavi se od 2002. godine.

Centralnu državnu ceremoniju obeležavanja Dana državnosti kod spomenika voždu Karađorđu u Orašcu predvodiće izaslanik predsednika, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.

Posle nekoliko godina bez proslave danas će i u Bujanovcu biti obeležen Dan državnosti. Grupa Bujanovčana organizovaće proslavu u maloj sali Doma kulture od 18 časova.

Proslava Dana državnosti Srbije u Bujanovcu

Sretenjska akademija „Kulturna diplomatija“ biće održana u Kragujevcu, gde će se obratiti premijerka Srbije Ana Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom Dana državnosti uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Pripadnici Garde Vojske Srbije povodom obeležavanja 15. februara – Dana državnosti Republike Srbije, a po naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, izvršili su u sredu počasnu artiljerijsku paljbu istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, a kao državni praznik u Srbiji obnovljen je 10. jula 2001. i slavi se od 15. februara 2002. godine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *