Sretenje obeleženo i u Bujanovcu, organizatori tvrde da se političari nisu odazvali pozivu (Foto & Video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 16. februar 2024. – Sretenje nije samo verski praznik, Sretenje je i značajan istorijski pojam. To je dan kada su do tad nepoznati i zaboravljeni Srbi pred Evropom istakli svoj problem identiteta i težnju za slobodom. Sretenje je dan kada je podignut Prvi srpski ustanak, ali i dan kada je donesen Sretenjski ustav – rekao je profesor istorije u penziji Borivoje Zafirović na svečanoj akademiji u Bujanovcu povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Aleksa održao koncert klasične muzike

Svečanost je održana u četvrtak, u maloj sali Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu, u organizaciji grupe Bujanovčana na čelu sa profesorom Vojom Mikićem i Milanom Jovanovićem. Mala sala Doma kulture bila je puna, ali se u publici nije mogao videti nijedan bujanovački političar, iako su, po rečima jednog od organizatora Milana Jovanovića, svi bili pozvani.

Pozvali smo sve političare i direktore državnih institucija. Svima sam lično odneo pozivnicu, ali zašto niko od njih nije došao ne znam – rekao je Jovanović

Beseda profesora Zafirovića

No, bez obzira na tom, voditeljka programa Anđela Dukadinović poželela je dobrodošlicu i čestitala praznik prisutnima, a zatim je otpevala himnu „Bože pravde“.

Nakon toga, profesor Zafirović besedio je o Sretenju, Prvom i Drugom srpskom ustanku, o Karađorđu i svim prilikama koje su Srbiju zadesile početkom devetnaestog veka.

Ovi događaji govore o našim precima i vrmenu kada su u krvi i nadčovečanskim naporima obnavljali srpsku državu. Naši preci zakoračili su odlučno i neustrašivo, menjajući život i pogled svojih savremenika, ali i svih budućih generacija. Naša sadašnjost ne bi bila ni izbliza ovakva bez njihove hrabrosti da misle drugačije i da stvaraju nemoguće – rekao je Zafirović

Grupa Adet

Posle besede, grupa Adet, koju čine Anđela Dukadinović i profesor harmonike Miloš Stoimenov, izveli su numeru „Rasti, rasti moj zeleni bore“, a zatim je vicešampion sveta na harmonici Aleksa Zlatković, učenik drugog razreda Muzičke škole u Bujanovcu, odsvirao nekoliko klasičnih kompozicija.

Svečana akademija povodom Dana državnosti završena je Anđelinim recitovanjem pesme „Ostajte ovde“ Alekse Šantića i izvođenjem numere „Ovo je Srbija“.

Podsetimo, poslednja proslava Dana državnosti u Bujanovcu održana je 2018. godine.






Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *