Policija: Naši pripadnici nisu maltretirali migrante

Bujanovac, 23. februar 2024. (foto MUP arhiva) – Povodom snimaka koji su objavljeni u medijima u vezi sa postupanjem prema iregularnim migrantima, Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je u četvrtak saopštenjem u kojem se ističe da srpska policija postupa u skladu sa zakonskim propisima, poštovanjem načela humanosti, kao i uz poštovanje međunarodne i nacionalne regulative koja se odnosi na zaštitu ljudskih prava.

Republika Srbija od početka migrantske krize radi na suzbijanju iregularnih migracija, uz apsolutno poštovanje ljudskih prava, što je i prepoznato od strane međunarodne zajednice, navode iz MUP.

„U vezi sa spornim snimkom, naglašavamo da je Uprava granične policije dobila zahtev od graničnih organa Severne Makedonije za izjašnjenje u vezi sa dva događaja u selu Lojane na teritoriji Severne Makedonije, gde su tokom noći i prepodneva tog dana zatečene dve grupe iregularnih migranata, koji su tvrdili da su ih srpski policajci navodno tukli, puštali službene pse na njih koji su ih izujedali, nakon čega su ih skinuli u donji veš i primorali da se pešice vrate u Severnu Makedoniju. Srpska policija je odmah po prijemu zahteva izvršila provere u Regionalnom centru granične policije prema Severnoj Makedoniji i utvrdila da u to vreme na navedenom području nije ni bilo naših policijskih patrola“, saopšteno  je iz ministarstva.

Naglašava se da Uprava granične policije u obavljanju poslova nadzora državne granice ne koristi službene pse niti ih uopšte poseduje u okviru svoje organizacione jedinice, a da u vezi sa spornim događajima nema potvrde da su se desili na teritoriji Republike Srbije.

U vezi sa ovim navodnim događajima, Uprava granične policije zatražila je dodatne informacije od nadležnih organa Severne Makedonije.

„Podsećamo da od 13. januara 2023. godine, nadzor državne granice između Republike Srbije i Republike Severne Makedonije pripadnici Uprave granične policije vrše uz pomoć policijskih službenika Austrije i Mađarske, a u okviru memoranduma o trilateralnoj saradnji. Ističemo da pripadnici austrijske i mađarske policije do sada nisu prijavili nijedan incident niti zloupotrebe od strane srpske granične policije na poslovima nadzora državne granice“, zaključuju u MUP.

Policije Mađarske i Austrije sa srpskom policijom obezbeđuju granicu sa S. Makedonijom




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *