Srbi iz Kosovskog Pomoravlja po penzije i socijalna davanja dolaze u Bujanovac

Bujanovac, 23. februar 2024. (foto arhiva) – Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da je ponašanje zamenika kosovskog premijera Besnika Bislimija prema zvaničnicima EU neprihvatljivo. Reakcija je usledila posle Bislimijevog odbijanja da dođe na sastanak na kojem bi se razgovaralo o ukidanju dinara na Kosovu. Dok zvaničnici polemišu na daljinu, Srbi sa Kosova po socijalnu pomoć u dinarima dolaze i u Bujanovac, ispred Poštanske štedionice danima vladaju neopisive gužve a prema rečima samih Bujanovčana ovde često interveniše i policija.

U Bujanovac po socijalna davanja i penzije dolaze Srbi uglavnom iz Kosovskog Pomoravlja, dnevno njih i do stotinu. I sve njih opslužuju samo tri šaltera pa su gužve neminovne.

„Nadamo se da će gospodin Bislimi ceniti napore, umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo“, rekao je Stano u četvrtak, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je potvrdio da je EU pozvala Kosovo i Srbiju da razgovaraju o pitanju dinara na sastanku 27. februara.

“Obično ne komentarišemo razmene sa našim partnerima. Međutim, u pozivu putem pisma specijalnog izaslanika Lajčaka nije precizirano ko treba da predstavlja Kosovo, a ko Srbiju, o tome je prepušteno strankama da odluče“, rekao je Stano.

On je objasnio da je poziv upućen nakon sastanaka koje je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem prošle nedelje u Minhenu, gde se, prema njegovim rečima, raspravljalo o pitanju dinara.

Bislimi je u sredu rekao da je odbio poziv Brisela da se razgovara o pitanju zabrane srpskog dinara na Kosovu i optužio specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka za kršenje principa.

Po njegovim rečima, Lajčak je upućivanjem ovog poziva, prekršio „principe koje je sam postavio”, jer je, prema njegovim rečima, „prvi put zakazao sastanak bez prethodnog dogovora sa strankama i pokušao da definiše dnevni red uprkos principima koje je uspostavio 2021. da se nijedna tema ne stavlja na dnevni red bez dogovora stranaka“.

Zbog ukidanja dinara, u filijalama Pošte i Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije građanima se na šalterima iz zaliha isplaćuje najviše do 10.000 dinara ili isti iznos u evrima, prenosi RTS.

Ispred Pošte i Banke Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici u redovima se čeka isplata socijalne pomoći i dečjih dodataka.

Kossev prenosi da je novac moguće podići samo na šalterima, jer na bankomatima već tri dana nema novca.

U srpskim sredinama južno od Ibra, dinara nema danima, što građane primorava da po novac idu u Kuršumliju, Vranje ili Bujanovac.

U filijali Poštanske štedionice u Bujanovcu već nekoliko dana su velike gužve i u redovima za isplatu su i Srbi sa Kosova.  

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *