Za šest dana oduzeto osam vozila od bahatih vozača

Bujanovac, 28. februar 2024. Za proteklih šest dana saobraćajna policija privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca težih prekršaja, rekao je načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević. Većina vozača kojima je do sada oduzeto vozilo su mladi ljudi – u rasponu od 17 do 35 godina.

Od prošle nedelje se primenjuju propisi koji policiji daje mogućnost da privremeno oduzme vozila.

Novi saobraćajni propisi stupili na snagu, Leskovčaninu oduzet auto

 „U kontroli saobraćaja se vozila oduzimaju od učesnika koji su učinili teži prekršaj i ukoliko su u prethodne dve godine pravosnažno osuđeni za dva takva ili za dva teža prekršaja“, rekao je Lakićević danas za RTS.

Načelnik saobraćajne policije od nove mera regulacije očekuje pozitivan uticaj na bezbednost saobraćaja, a izdvojio je prekršaje zbog kojih će biti oduzimana vozila.

 „Upravljanje vozilom sa prekomernom količinom alkohola – preko 1,20 promila u organizmu ili odbijanje alkotestiranja, ili testiranje na prisustvo aktivnih supstanci, upravljanje vozilom u naselju brzinom koja je 70 kilometara (na sat) veća od dozvoljene brzine kretanja, ili 80 kilometara više od dozvoljene brzine kretanja van naselja, ukoliko prevozite dete na mestu vozača, ili ukoliko prevozite dete na mestu gde je za to po zakonu nije propisano u vozilu, takođe tu su i prekršaji kada ste isključeni sa saobraćaja“, naveo je načelnik Uprave saobraćajne policije.

Po njegovim rečima, jedan od vozača kojem je oduzeto vozilo ima 17 godina, odnosno probnu vozačku dozvolu, a već je napravio 18 prekršaja.

 „Zakon je jasno propisao pravila pod kojima vozači sa probnom vozačkom dozvolom mogu da upravljaju vozilom i već, mislim, od 2009. godine smo stavili veliki akcent na mlade vozače. Nažalost, i dalje većina tih mladih vozača grubo krši saobraćajne propise. Evo, u konkretnom slučaju 18 prekršaja za svega godinu i nešto dana koliko upravlja vozilom“, naveo je Lakićević.

Dodao je da je nova mera usmerena pre svega na vozače koji grubo krše saobraćajne propise, a ne protiv savesnih vozača.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *