Bujanovački vrtić po prvi put otvara konkurs za upis dece

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. februar 2024. Upis dece u bujanovačkom vrtiću „Naša radost“ od sada će se vršiti putem konkursa, a prvi će biti otvoren maja meseca, rečeno je našem portalu u ovoj predškolskoj ustanovi. Razlog za promenu načina upisa jeste veliki broj dece na listi čekanja, pogotovo za jaslice.

Do sada su za upis bile zadužene glavna vaspitačica i pedagog, a ubuduće će to sprovoditi komisija, raspisivaće se konkurs i deca će se bodovati po prioritetima, od 20 do 50 bodova.

„Prioritet, odnosno najveći broj bodova dobijaće deca iz društveno osetljivih grupa – žrtve nasilja u porodici, iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite, deca bez roditeljskog staranja, deca samohranih roditelja korisnika dečijeg dodatka, deca sa smetnjama u fizičkom razvoju. Oni će dobiti maksimalnih 50 bodova prilikom rangiranja na konkursu. Posle toga idu kategorije za koje je predviđeno 40, 30 i 20 bodova“, kažu za Bujanovačke u pravnoj službi vrtića. 

Ovakav način upisa propisuje zakon, a primenjuje se u mnogim drugim gradovima i opštinama u Srbiji. Bujanovački vrtić je zbog toga krajem godine usvojio novi Pravilnik o upisu.

Kako kažu u vrtiću, dosadašnji način upisa sa glavnom vaspitačicom i pedagogom u glavnoj ulozi bio je izvodljiv, jer liste čekanja gotovo da nije ni bilo. Već neko vreme, međutim, veliki broj dece čeka na svoje mesto u vrtiću. 

Upisivanje putem konkursa predviđeno je za grupe svih uzrasta, osim za obavezni Pripremni predškolski program.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *