Vučić posle sastanka sa Zelenskim: Ne razumem negativan odnos prema Ukrajini

Bujanovac, Tirana, 29. februar 2024. /Foto instagram)- Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da ne razume negativne stavovove prema Ukrajini koji se mogu čuti u Srbiji. On je u Tirani, gde učestvuje na Samitu Ukrajina–Jugoistočna Evropa, za RTS izjavi da razume „naše odnose“ sa Rusijom, ali da ne razume negativan odnos prema Ukrajini.

Želim ljudima u našoj zemlji da kažem da kada izražavaju neke stavove protiv Ukrajine, da ja moram da kažem da to ne razumem. Razumem ja naše odnose i prema Rusiji, sve ja razumem odlično. Ne razumem negativan odnos prema Ukrajini, jer Ukrajina nikada ništa protiv Srbije nije uradila. I to želim da kažem svim ljudima i Ukrajina nije priznala ni nezavisno Kosovo. I naša slovenska braća, kao što su nam slovenska braća i Rusi. I trudimo se da imamo dobre odnose, istakao je Vučić

On se u Tirani sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, sa kojim je kako je naveo za RTS, „nikad otvorenije“, govorio o teritorijalnom integritetu obe zemlje, poštovanju povelje UN, ali i o drugim važnim temama i inicijativama za mir.

 Zelenski je zahvalio Srbiji na podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

„Zahvalio sam Srbiji za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu, kao i na humaitarnoj i finansijkoj pomoći i na dobrodošlici Ukrajincima koji su pobegli od rata“, napisao je Zelenski na društvenoj mreži „X“.

Dodao je da je tokom sastanka istakao značaj učešća Srbije u implementaciji mirovnog plana.

„Koordinirali smo buduće kontakte u cilju širenja međunarodne podrške planu. Obavestio sam predsednika Vučića o trenutnoj situaciji na frontu. Takođe smo razgovarali o bezbednosti i političkim izazovima u Istočnoj Evropi“, napisao je ukrajinski predsednik.

Lideri zemalja jugoistočne Evrope, među kojima i Srbija, usvojili su u Tirani na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, deklaraciju u kojoj se navodi da je „ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu i dalje najveća pretnja za evropsku stabilnost i međunarodni mir.“




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *