Oficiri 17 stranih zemalja se obučavaju u bazi Jug

Bujanovac, 1. mart 2024. U bazi „Jug“ kod Bujanovca u toku pilot-kurs za štabne oficire u mirovnim operacijama, koji pohađaju pripadnici Vojske Srbije i 17 stranih zemalja.

Reč je o specijalizovanom kursu koji se sprovodi radi potvrde kvaliteta i prihvatljivosti novog materijala za obuku štabnih oficira, pre nego što bude odobren od strane Ujedinjenih nacija i prosleđen na korišćenje državama čije snage učestvuju u mirovnim operacijama pod okriljem ove međunarodne organizacije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u četvrtak.

„Na ovaj način će se unaprediti važeći standardi i procedure Ujedinjenih nacija i osigurati jedinistvena implementacija najsavremenijeg pristupa u radu vojne komponente mirovnih snaga, a izbor našeg centra za domaćina kursa predstavlja potvrdu kvaliteta obuke i priprema koje se u Vojsci Srbije sprovode za potrebe učešća u mirovnim operacijama“, navode iz ministarstva.

Dvonedeljno usavršavanje pohađaju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga iz 17 stranih zemalja, svi sa prethodnim iskustvom u obuci ili u obavljanju dužnosti štabnih oficira u misijama, a obuku izvodi instruktorski tim Integrisane službe UN. Organizatori su Integrisana služba za obuku Ujedinjenih nacija uz podršku Centra za mirovne operacije Vojske Srbije.

Realizacija ovog kursa u Republici Srbiji dodatno doprinosi afirmisanju naše zemlje kao države koja je iskreno privržena izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *