Rakovčani strahuju od poplava, traže ćišćenje kanala kod Bivode

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 1. mart 2024. Predsednik Mesne zajednice Rakovac Dejan Ljubisavljević uputio je u petak Opštini Bujanovac zahtev za čišćenje kanala u ovom selu, jer u slučaju većih padavina, kako kaže, postoji realna opasnost da dođe do poplava, što bi ugrozilo obradive parcele meštana i fabrike koje se nalaze u blizini.

„Javljamo Vam se sa zahtevom za čišćenje drenažnog – odvodnog kanala u selu Rakovac, na potezu od izlaza iz sela (donja mahala), pored fabrike „Bivoda“, sve do nadvožnjaka preko starog autoputa, i u nastavku od „Hebe“ do Bujanovačke Banje. Kod pomenutog nadvožnjaka je došlo do potpunog zapušenja i voda može svakog časa da se izlije i izazove veliku poplavu“, stoji u zahtevu upućenom Opštini Bujanovac.

Rakovčani se sami organizovali protiv poplava

Nastupa kišna sezona sa povećanim dotokom atmosferske vode, kažu Rakovčani, a drenažni kanal je već pun rastinja, ševera i ogromne količine vode koju kanal ne može da primi. U ovakvoj situaciji, dodaju, postoji realna opasnost za izlivanje kanala, što će imati ogromne posledice, jer će biti ugrožene ne samo okolne parcele, već i fabrike.

Zbog svega ovoga MZ Rakovac zahteva da se opštinska vlast uključi u rešavanje problema oko sređivanja i čišćenja kanala.

„Drenažni kanal ili tzv. Rakovački potok spada u vodotoke drugog reda i u nadležnosti je opštine“, napominje se u zahtevu.

Ljubisavljević je našem portalu poslao i fotografije koje svedoče o tome u kakvom je stanju kanal.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *