Bujanovački sajam okupio pčelare iz celog regiona: Vidimo se sledeće godine (foto&video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 2. mart 2024. Na osmom Međunarodnom sajmu pčelarstva „Pčela ne poznaje granice“, održanom u subotu u Bujanovcu, okupilo se preko 50 izlagača i 1000 posetilaca sa čitavog Balkana. Nikada veće interesovanje nije pokazano za teme današnjih predavanja, na stotine ljudi pažljivo je slušalo ono što su prof. dr Zoran Stanimirović i ostali predavači govorili, kaže za Bujanovačke organizator Zarije Mitić iz Udruženja „Polen 2012“. Naglasio je da je i ovogodišnji sajam bio izuzetno uspešan.

Sajam je počeo nastupom najlepših pčelica – mališana iz vrtića „Naša radost“ u Bujanovcu, a zvanično je otvoren obraćanjem predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija.

-Zadovoljstvo je otvoriti osmi sajam pčelarstva. Najpre bih pozdravio decu iz vrtića koja su dala veliki značaj ovom sajmu, a onda i profesore iz Beograda i Prištine koji će držati predavanja, kao i sve predstavnike institucija. Velika je čast što su nam došli gosti iz Grčke, Albanije, sa Kosova i iz Severne Makedonije, jer to pokazuje da je naš sajam međunarodnog karaktera – rekao je Arifi i istakao da će Opština i u buduće dati svoj doprinos i pomoći održavanju sajma.

Nakon toga usledila je dodela zahvalnica i poklona zaslužnim građanima i pčelarima, a zatim predavanje prof. dr Zorana Stanimirovića, šefa katedre za  biologiju i rukovodioca Centra za inovaciona i naučna istraživanja Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, koji se nalazi na Stanfordovoj listi 2 odsto najuticajnijih naučnika u svetu.

Pored Stanimirovića, predavači su bili i doc. dr Uroš Glavinić, koji je govorio o savremenim trendovima u kontroli pčelinjeg krpelja, zatim dr Goran Bajić koji je prezentovao preparat „Formikpro“  i dr Beqe Hulaj koji je govorio na temu američki trulež legla.

 

Mnogobrojni posetioci imali su priliku da razgledaju i kupe sve od pčelarske opreme, kao i da probaju i kupe pčelarske proizvode, počev od bagremovog i livatskog meda, preko voća, oraha, polena, saća ili koprive u medu, pa sve do lekovitih preparata na bazi meda.

Izlagači sa kojima smo razgovarali kazali su nam da su zadovoljni organizacijom i većina njih je redovni posetilac bujanovačkog sajma pčelarstva.

Firma „Radovanović 034“ iz Rače kragujevačke proivodi i prodaje pčelarski pribor.

-Proizvodimo zatvarače leta, noževe za otvaranje košnica, žicu za ramove, kaiševe za transport košnica i ostali sitan pribor koji je potreban pčelarima – kažu Radovanovići i dodaju da već nekoliko godina unazad dolaze na sajam.

Preparate, prehranu i hranu za pčele izlagala je firma „Api-trade“ iz Leskovca, čiji predstavnici kažu da je interesovanje za njihove proizvode uvek veliko.

Iz Trgovišta je došlo Udruženje voćara, povrtara i pčelara „Pčinja“, čiji nam je član Igor Jovanović predstavio svoje proizvode.

-Prodajemo običan med, med u saću, imuno med, vrganj, ajvar, kompot od borovnica, marmeladu od divljeg šipurka i ostale proizvode – kaže Jovanović koji je prvi put na sajmu, a njegove proizvode posetioci su mogli da kupe po ceni od 1.200 do 1.500 dinara.

Pčelar Nebojša Cvetkov iz Surdulice predstavio nam je livadski, bagremov i med od lavande i propolis kapi, po cenama od 1.000 do 1.200 za med i 300 dinara za propolis.

Jedna od zadovoljnijih izlagača bila je Gorica Zdravković iz Bojnika koja je, kako nam je rekla, sadnice koje je donela prodala za nepunih sat vremena.

-Donela sam nekoliko stotina sadnica lavande, kelreuterije i katalpe i prodala ih za sat vremena po ceni od 200 i 300 dinara – kaže zadovoljno Gorica.

Pored standardnih proizvoda od meda i opreme za pčelare, na sajmu smo naišli i na štand sa kozmetičkim proizvodima Hemel.

-To je kozmetika na bazi meda, propolisa i eteričnih ulja, ne sadrži u sebi vodu, ni emulgatore i konzervanse i potpuno je prirodna. Nudimo visoku paletu proizvoda koji su namenjeni svim uzrastima. Šamponi, serumi, hladno ceđena ulja, kreme za lice sa različitom namenom, ruževi za usne…samo su deo Hemel asortimana – kaže za Bujanovačke Dragana Milenković i dodaje da svi sugrađani mogu ove proizvode da pogledaju i kupe u ulici Josifa Janjića ili da ih potraže na Fejsbuk stranici – Dragana Hemel Bujanovac.

Organizator sajma je pčelarsko udruženje „Polen 2012“ iz Bujanovca u saradnji sa pčelarskim udruženjima „Nektar“ i „Apicula“, a pokrovitelj sajma je opština Bujanovac.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *