Otvoreni Balkan: Uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Makedonije i Albanije

Bujanovac, 2. mart 2024. Zvanično je uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, rekao je u petak ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali.

On je najavio da će elektronske usluge za prijavljivanje radnika ovom tržištu građanima postati dostupne sledeće nedelje, kao i da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

Kako je naveo, počela je primena Protokola o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokola o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu. Ta dva protokola, podsetio je ministar Mali, potpisana su u januaru u Skoplju na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

„Reč je o veoma važnim protokolima u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a zahvaljujući čijoj primeni će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije imati mogućnost ulaska na teritoriju bilo koje strane sa važećim ličnim dokumentom o slobodnom kretanju i mogućnost zaposlenja u sve tri zemlje bez izdavanja radnih dozvola“, objasnio je Siniša Mali.

Mali je napomenuo i da će elektronske usluge za prijavljivanje radnika jedinstvenom tržištu rada postati dostupne građanima sledeće nedelje, kao i da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

Od uspostavljanja zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, dodao je Mali, korist će imati kako građani, tako i privreda regiona u celini, jer se proširenjem tržišta rada otvaraju veće poslovne mogućnosti i za pojedince i za kompanije.

Prema njegovim rečima, ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani tri zemlje potpisnice će moći lakše da nalaze bolje zaposlenje i rade, a to će doprineti većoj cirkulaciji i povezivanju ljudi u regionu.

Istovremeno, dodao je, privredni subjekti koji posluju u zemljama potpisnicama lakše će dolaziti do nedostajućeg kadra.

 

„Iako Srbija danas ima rekordno visoku zaposlenost od 50,5 odsto i nisku nezaposlenost od 9,1 odsto, veoma nam je važno da privučemo novu radnu snagu iz regiona, imajući u vidu naše ambicije i planove obuhvaćene programom Skok u budućnost – Srbija 2027. Zato je ovo za nas velika stvar koja će doprineti rešavanju pitanja nedostatka radne snage“, rekao je Mali.

Siniša Mali je istakao i da će jedinstveno tržište rada doprineti daljem rastu građevinske industrije, turističkog i ugostiteljskog sektora, sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Siniša Mali je podsetio da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada rezultat inicijative „Otvoreni Balkan“, koju je, rukovodeći se politikom unapređenja ekonomske saradnje, pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, upravo kako bi se olakšalo kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala.

 

 




One thought on “Otvoreni Balkan: Uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Makedonije i Albanije

  1. Nenad

    Fino Boga mi: Domaće nevoljnike proslijedi u Njemačku, a uvozi i dotiraj strane plaćenike. Konačan rezultat „Otvorenog Balkana“ – Srbicid!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *