Uskoro obavezna registracija i za električne trotinete

Bujanovac, 7. mart 2024. Električni trotineti, kojih je i na ulicama Bujanovca sve više, od 5. aprila će moći da se registruju, a od 15. juna će samo sa važećom registracijom moći da učestvuju u saobraćaju.

Vlasnici trotineta će od 5. aprila moći od institucija da zatraže nalepnicu koja će pokazivati karakteristike vozila, a nakon 15. juna u saobraćaju će moći da učestvuju samo vozila sa nalepnicom, izjavio je za Tanjug Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

Podsetio da je poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena definicija lakog električnog vozila koje predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kilovati, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na čas i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

-Žargonski rečeno, trotineti su ovim izmenama prepoznati u našem zakonodavstvu, i samo oni koji ispunjavaju navedene uslove moći će da se koriste na propisan način u saobraćaju, i to samo ukoliko poseduju odgovarajuću propisanu nalepnicu – rekao je Koković.

Pod terminom laka električna vozila podrazumevaju se isključivo trotineti sa po jednim točkom napred i nazad, bez mesta za sedenje i sa navedenim karakteristikama snage, mase i brzine, dok se ne podrazumevaju bilo kakvi monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i slično.

Na osnovu pomenutih odredaba izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, 1. marta ove godine donesen je Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila, koji je objavljen u Službenom glasniku RS broj 16/24.

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši na mestima koja Agencija za bezbednost saobraćaja utvrđuje na svom zvaničnom internet sajtu www.abs.gov.rs i ova će informacija biti blagovremeno objavljena imajući u vidu propisani datum primene pravilnika, u svakom slučaju pre 5. aprila.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *