Podsticaji za stočare koji grla daju na klanicu, koju Bujanovac nema

Bujanovac, 12. mart 2024. Ministarstvo poljoprivrede Srbije raspisalo je danas javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi za ovu godinu, za šta je ukupno izdvojeno 5,25 milijardi dinara. Prijave se mogu podneti do 11. aprila.

S obzirom na to da u Bujanovcu klanica Jugokop ne radi skoro dve decenije, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2019. godine najavio investicije u klanicu, pravo na ove podsticaje, kako smo saznali od stručnjaka, mogu da ostvare poljoprivrednici čija grla završe na klanicama po Srbiji, jer samo grla koja završe na klanici dobiju podsticaj

Zahtevi se podnose preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji za grla predata klanici, izvezena ili upućena na teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od dana isteka roka za podnošenje zahteva po prethodnom javnom pozivu, odnosno od 13. juna 2023. godine.

Čitaoci Bujanovačkih pitaju predsednika šta se dešava sa Jugokopom, GMP i Banjom

Pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i koje je u Registru poljoprivrednih gazdinstava izvršilo obnovu registracije za tekuću godinu, piše N1.

Zahtev se podnosi posebno za svaku vrstu tovnih grla, s tim da se za istu vrstu tovnih grla podnosi jedan zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje.

Kako je precizirano u javnom pozivu, podsticaj za tov junadi po grlu iznosi 22.000 dinara, za tov jagnjadi i tov jaradi po 3.000 dinara po grlu, dok je podsticaj za tov svinja 1.500 dinara po grlu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *