Komunalac u blokadi, firma duguje zaposlenima plate i doprinose

Piše: N. Stevanović

Direktor Halili ne odgovara na pozive

Bujanovac, 14. mart 2024. – Račun Javnog preduzeća „Komunalac“ u Bujanovcu u blokadi je već osam dana zbog, kako saznajemo, dugova firme za porez i doprinose radnicima. Komunalac ne duguje samo državi, već i plate i putne troškove zaposlenima. U ovom trenutku  blokada iznosi 3,6 miliona dinara, ali je nedostupan podatak kolika je bila na početku, 6. marta, s obzirom da svi prilivi idu na izmirenje dugovanja. Najodgovorniji za katastrofalno stanje u firmi direktor Ruždi Halili, kadar Demokratske partije predsednika opštine Nagipa Arifija, nastavlja da ignoriše portal Bujanovačke pa su sva naša, odnosno pitanja radnika ponovo ostala bez odgovora.

Da je Komunalac u blokadi potvrđuje Narodna banka Srbije (NBS) prema čijim podacima blokada traje od 6. marta. Spekuliše se da je prinudnu naplatu pokrenula Poreska uprava zbog dugova za porez i doprinose radnicima.

Radnici su primili polovinu plate 4. marta, dva dana pre blokade, ali je to zarada za prvi deo decembra. Firma im duguje i putne troškove za 6-7 meseci.

Izveštaj NBS

Po podacima iz NBS, račun firme je u više navrata bio u blokadi i prošle godine.

I dok 170 radnika čeka plate, država porez i doprinose, rukovodstvo Komunalca kupuje kamion i kontejnere za oko 180.000 evra.

Postupci nabavki kamiona „Voma“ za kanalizaciju kontejnera, o čemu su Bujanovačke pisale, okončan je prošle nedelje.

Komunalac kupuje kamion za 142.000 evra i kontejnere za 35.000

I jedno i drugo Komunalac će kupiti od firme Resor iz Gadžinog Hana. Za kamion će biti plaćeno nešto manje od 20 miliona dinara sa PDV, a za kontejnere 5 miliona.

Naravno, komunalno preduzeće nema ovaj novac, već kupovinu finansira Opština, preko Posebnog programa, o čemu smo takođe pisali.

Za Komunalac 36 miliona dinara iz budžeta, evo šta građani dobijaju za taj novac

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *