Na parkingu blizu Bujanovca pravi se stanica za punjenje elektro automobila

Bujanovac, 14. mart 2024. Na odmorištu Prevalac između Vranja i Vladičinog Hana na auto-putu biće postavljena jedna od 16 “zelenih stanica”  opremljenih električnim punjačima. Projekat će finansirati kompanije ITECH Corp i Elcom, sa kojima su predstavnici Puteva Srbije u sredu potpisali ugovor. Ukupno pet stanica biće izgrađeno na jugu zemlje.

“Zelene stanice” će biti izgrađene na postojećim odmorištima i parkiralištima, najmanje pet elektro-punjača po stanici, sa minimalnom snagom 150 kilovati i sa najmanje dva priključka. U planu su i restorani, servisi i prodavnice.

U smeru ka Nišu na auto-putu Niš – Preševo punjači će biti postavljeni na odmorištu Prevalac, a u smeru Preševo – Beograd na odmorištu Čokot.

Na auto-putu Beograd – Niš u smeru ka Nišu stanice će biti na odmorištima Šepšin i Bobovište, a u smeru ka Beogradu na odmorištima Markovac i Šepšin.

Takođe, stanice će biti u oba smera na odmaralištu Sinjac na auto-putu Niš – Dimitrovgrad.

Kako navode iz JP Putevi Srbije, ideja je podizanje svesti o značaju ekoloških vozila i o značaju smanjenja emisije štetnih gasova.

Kažu da žele i da povećaju upotrebu obnovljivih izvora energije, da povećaju bezbednost na državnim putevima IA reda boljim uslovima za odmor i relaksaciju, da povećaju broj i dostupnost punjača za električna vozila, da modernizuju putnu infrastrukturu i da smanje buku.

Procenjena vrednost investicije je 768 miliona dinara, ali će nakon izgradnje svih sadržaja stručna komisija Puteva Srbije utvrditi stvarnu cenu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *