Musliju kažnjen zbog skidanja zastave Srbije u Končulju, kaznio ga sud u Beogradu a preti mu i zatvor (Video)

Bujanovac, 23. mart 2024. – Šćiprim Musliju (Shqiprim Musliu), zamenik predsednika Opštine Bujanovac, kažnjen je prekršajno sa 50.000 dinara zbog skidanja srpske i vraćanja albanske zasteve kod nadgrobnog spomenika Fatmiru Ibišiju u selu Končulj kod Bujanovca. Sud je ovaj njegov čin ocenio kao narušavanje javnog reda i mira. Međutim, u sudskom rešenju od 8. februara 2023, koje je objavio Misliju, piše da se novčana zamenjuje kaznom zatvora jer nije blagovremeno i dobrovoljno plaćena. Odluku o kažnjavanju doneo je Prekršajni sud u Beogradu.

Rešenje suda u Beogradu

Musliju tvrdi da je tek sada prvi put video rešenje, da mu do sada nije upućen nikakav sudski poziv ni obaveštenje da se pred sudom u Beogradu protiv njega vodi postupak.

Post Šćiprima Muslijua

On je u objavi na društvenim mrežama podsetio na 5. maj 2021, kada je još uvek nepoznata osoba sa Ibišijevog memorijala skinula zastavu Albanije i postavila onu Srbije, nakon čega je Musliju, sa još nekoliko osoba, na jarbol vratio albansku zastavu.

Kako navodi Musliju, on je reagovao pošto su nepoznate osobe oskrnavile nadrgobni spomenik Ibišija.

Musliju bacio zastavu Srbije sa jarbola u Končulju i vratio albansku (video)

I ovo je za srpsku državu i sud viđeno kao narušavanje javnog reda i mira. Dodajem da mi nisu upućeni nijedan sudski poziv ni prethodno obaveštenje da se o ovom slučaju vodi postupak u Beogradu, dok one koji su izazvali provokaciju pravosuđe i vlast nikada nisu otkrili. Zato, mogu nas osuditi, i uskratiti nam prava, ali nam nikada ne mogu oduzeti pravo na život i slobodu, na našoj zemlji. Ovo sveto pravo smo zaslužili krvlju Fatmira Ibišija i svih ostalih mučenika, pa dok dišemo na ovoj zemlji odavaćemo im počast jer su dali ono najsvetije, svoje živote, kaže Musliju

 

Ibiši je kao pripadnik pobunjenih Albanaca Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) poginuo tokom sukoba sa državnim snagama bezbednosti u sukobima na jugu Srbije 2000/2001. godine.

U mnogim selima u kojima žive Albanci u ovom regionu postoje slični spomenici stradalim pripadnicima OVPMB, čiji se štab nalazio upravo u Končulju, odakle je i Šćiprim Musliju. Njegov pokojni otac Jonuz, predsednik SO Bujanovac i lokalni funkcioner u nekoliko mandata, bio je politički komesar i jedan od osnivača OVPMB.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *