Levosojčani i Oslarčani ogorčeni što u njihovoj crkvi nema liturgije tokom posta

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 25. mart 2024. (foto arhiva) – Pravoslavni vernici iz Oslara i Levosoja kod Bujanovca ogorčeni su jer se, kako kažu, u seoskoj crkvi ne služi liturgija dok traje uskršnji post. Paroh bujanovački Mićo Zelenović kaže za naš portal da je Levosoje odnedavno pripojeno bujanovačkoj parohiji, a da u tamošnjoj crkvi trenutno nema sveštenika, jer su u toku prošle godine dva sveštenika otišla u penziju. On se nada da će taj duhovni problem uskoro biti rešen.

-Pravoslavni vernici iz Oslara i Levosoja su ogorčeni. U toku je vaskršnji post, a u našoj crkvi nema liturgije. Vernici koji su želeli da uzmu pričest nakon prve nedelje posta, morali su to da učine u Božinjevcu ili Bujanovcu – napisao je Miroslav Veličković iz Oslara našem portalu preko aplikacije „Javi Bujanovačkim“.

Levosojčani i Oslarčani, dodaje Veličković, nemaju ništa protiv crkava iz susednih sela i crkve u Bujanovcu, ali podsećaju da je crkvena parohija Levosoje najveća i najstarija parohija u opštini Bujanovac.

-U crkvi Svetog Proroka Ilije u Levosoju idu vernici iz četiri sela, Levosoje, Oslare, Borovac, Božnjevac i iz te potrebe crkva u Levosoju treba da ima stalnog sveštenika. Crkva Sveti Prorok Ilija u Levosoju već šest meseci nema svog stalnog sveštika, a parohijski dom u Levosoju je zatvoren i napušten – kaže Veličković.

On dodaje da pravoslavni vernici iz Levosoja i Oslara ne gube veru, već se nadaju da će njihov vapaj čuti crkvene institucije i da će crkva Sveti Prorok Ilija opet imati stalnog sveštika, kao što je bio slučaj sto godina unazad. U suprotnom, kako kaže, najavljuju odlazak kod Patrijarha Porfirija lično.

Paroh bujnaovački Mićo Zelenovića objasnio je zašto levosojska crkva trenutno nema stalnog sveštenika, a imao je i poruku za vernike.

-U toku prošle godine dva sveštenika su otišla u penziju, otac Ljubomir i otac Nenad i ta crkva se opslužuje, odnosno nema stalnog sveštenika – rekao je za naš portal otac Zelenović.

Ukinute su, po rečima Zelenovića, i rakovačka i levosojska parohija i pripojene su Bujanovcu, tako da sada imamo četiri parohije.

-Crkva je crkva i vernici su mogli da dođu ili u Bujanovac ili u Božinjevac na svetu liturgiju. Nekoliko puta smo tražili da se upražnjeno mesto popuni, međutim to nije do nas i nadam se da će u što skorije vreme taj duhovni problem biti prevaziđen i da će sveštenik biti postavljen – kaže otac Zelenović.

Dodao je da se, po rasporedu bogosluženja, barem jednom mesečno u Levosoju služi liturgija.




One thought on “Levosojčani i Oslarčani ogorčeni što u njihovoj crkvi nema liturgije tokom posta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *