Dr Stošić savetuje: Ovako protiv hroničnog prolećnog umora

Bujanovac, 26. mart 2024. Sa početkom najlepšeg godišnjeg doba i promenom temperature mnogi se suočavaju se sa prolećnim umorom, kojeg karakterišu osećaj iscrpljenosti, nedostatka energije, manjka koncentracije, nedostatka apetita i potrebe za spavanjem tokom dana. Dr Stefan Stošić, lekar bujanovačkog Doma zdravlja, kaže za naš portal da se ovakvo stanje može pobediti uz redovan san, vitaminsku ishranu i obroke koji nisu preobilni.

Prolećni umor je stanje kada se organizam nakon zime prilagođava vremenskim promenama, višoj temperaturi vazduha i dužim danima. Prilikom porasta temperature, krvni sudovi se šire i pritisak pada, što se manifestuje osećajem malaksalosti, pospanosti, slabom koncentracijom, razdražljivosti, depresivnosti, glavoboljom i brzim zamaranjem.

Dr Stefan Stošić za Bujanovačke govori o tome kako se ovakvo stanje može prevazići.

-Trudite se da boravite u prostorijama u kojima nema velike oscilacije u temperaturi i vlažnosti vazduha, uvedite umerenu fizičku aktivnost, pijte dovoljno vode, jer ona čisti toksine i otrove iz tela, jedite češće i manje obroke i unosite što više svežih namirnica, odnosno sezonskog voća i povrća – kaže on.

Pored toga, dodao je, važan je redovan i dovoljan san, da dopustimo svom telu da se na prirodan način adaptira na promene i sakupi potrebnu energiju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *