Kosovo blizu članstva u Savetu Evrope

Bujanovac, 28. mart 2024. Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) doneo je u sredu odluku da preporuči pozivanje Kosova u članstvo Saveta Evrope.

Ova odluka objavljena je na nalogu tog komiteta PSSE na društvenoj mreži Iks, prenosi N1.

Šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja rekla je da je Komitet za politička pitanja i demokratiju PSSE sa 31 glasom „za“ dao pozitivno mišljenje da Kosovo postane član Saveta Evrope, četiri poslanika su bila protiv, a jedan uzdržan.

Ona je za Kosovo onlajn rekla da su dva glasa protiv bila od poslanika Srbije, po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras, prenosi Kosovo onlajn.

Pantić Pilja je rekla da je delegacija Srbije učestvovala u raspravi i prenela stav da Kosovo nije država, da je sastavni deo Srbije i da se na toj teritoriji krše ljudska prava.

-Pogazili su međunarodno pravo i nisu ispunili sva tri uslova koje je Bakojani navela pre dve nedelje – poručila je ona.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Kresnik Ahmetija potvrdio je na društvenoj mreži Fejsbuk da je glasanje u Odboru Parlamentarne skupštine SE bilo uspešno za Kosovo.

„Mišljenje izvestiteljke Bakojani je upravo odobreno u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Saveta Evrope. Ovo mišljenje preporučuje članstvo Kosova u Savetu Evrope bez ikakvih dodatnih preduslova. Nijedna od obaveza koje Kosovo mora da preuzme ne mora se ispuniti pre članstva. Čak se u tački 11 jasno navodi da se obecanje  mora ispuniti nakon članstva“, navodi se u objavi Ahmetija.

Dodaje da je sve predloge za postavljanje novih preduslova većina članova Odbora odbacila, što, kako navodi, pokazuje da bi Kosovo trebalo da postane članica u maju ove godine i da bi novi preduslovi bili nepravedni.

„Štaviše, mišljenje zahteva uklanjanje fusnote iz denominacije Kosovo, koja se koristi od 2008. godine u svakom izveštaju i komunikaciji o i sa Kosovom. Takođe, preporučuje se da Kosovo poziva kao država, prema članu 4. Statuta Saveta Evrope, a ne kao mesto (country), prema članu 5“, stoji u objavi.

Sledeći korak je razmatranje ove odluke na plenarnom zasedanju 18. aprila, navedeno je u objavi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *