Zimske gume više nisu obavezne

Bujanovac, 1. april 2024. Zimske gume na vozilima od danas nisu obavezne.  Zakon ne propisuje izričitu obavezu vožnje sa letnjim gumama, već se 1. april uzima kao termin prestanka važenja obaveze korišćenja zimskih guma.

Ukoliko vas saobraćajna policija zaustavi nakon 1. aprila, a vi i dalje vozite sa zimskim gumama, niste u prekršaju i nije kažnjivo, ali postoji više razloga zašto se preporučuju letnje gume. 

Počelo kažnjavanje zbog zimskih guma

Stručnjaci savetuju da zimske gume u letnjem periodu nisu bezbedne, jer su pravljene od takve gumene mase koja pri visokim temperaturama omekša, a to prouzrokuje produžen put kočenja.

Letnji pneumatici su napravljeni od gumene smese koja bolje podnosi širok raspon temperatura i različite uslove na putu.

Letnji pneumatici su izrađeni od gumenih jedinjenja koja ih čine tvrđim u poređenju sa zimskim. Veća tvrdoća znači manju mogućnost deformacije blokova gazećeg sloja. To, pri visokim letnjim temperaturama, omogućava mnogo bolje performanse u vožnji, kao i kraći zaustavni put prilikom kočenja.

Zimske gume se u letnjem periodu mnogo brže troše i sklonije su mehaničkim oštećenjima pri visokim temperaturama, posebno kod naglog kočenja može doći do deformisanja gume.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *