Brže preko granice: Elektronska evidencija punih i praznih kamiona

Bujanovac, 4. april 2024. (Uprava carina) – Aplikacija za evidentiranje punih i praznih kamiona, čime će tranzit kroz Srbiju biti dodatno olakšan,  na graničnom prelazu Preševo počeće sa radom 17. aprila.

Iz Uprave carina navode da je u prvoj fazi Pilot projekta koja počinje 3. aprila, na carinskim ispostavama Kotroman i Badovinci počelo evidentiranje ulaska i izlaska punih i praznih prevoznih sredstava u drumskom, a na carinskoj ispostavi Veliko Gradište u rečnom saobraćaju.

Podatak da je za poslednje tri godine obrađeno gotovo šest miliona tranzitnih deklaracija, a samo u prvom tromesečju 2024. skoro pola miliona, svedoči o tome da broj vozila koja tranzitiraju kroz našu zemlju iz godine u godinu raste.

Zbog toga je Uprava carina u okviru projekta “Unapređenje tranzitnog sistema NCTS faze 5“ razvila aplikaciju za evidentiranje kako punih, tako i praznih kamiona i brodova.

U drugoj fazi Pilot projekta, od 17. aprila, uvođenje aplikacije počeće i na carinskim ispostavama  Batrovci, Terminal Horgoš, Terminal Gradina, Preševo i Gostun, saopšteno je iz Uprave 

U novu aplikaciju se unose podaci o ulasku i izlasku punih i praznih kamiona i brodova, a zahvaljujući integraciji sa drugim, već postojećim sistemima, carinske kontrole će se sprovoditi na osnovu podataka analize rizika, uz upotrebu elektronske obrade podataka.

Za sada će se putem nove aplikacije vršiti kontrola licenci za domaće prevoznike, dok kasnija faza predviđa da se na ovaj način vrši i kontrola dozvola za strane prevoznike.

Predviđeno je da od 15. maja 2024. godine sve granične carinske ispostave za drumski i rečni saobraćaj rade u novoj aplikaciji.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *