Kamberi sa Lajčakom u Briselu: Integracija, nedostatak investicija i nepriznavanje diploma samo neki od problema Albanaca u Srbiji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. april 2024. Politički predstavnici Albanaca na jugu Srbije konačno su dočekali sastanak sa emisarom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Sa Lajčakom su u Briselu danas razgovarali narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu. Posle sastanka Kamberi je naveo da su predstavnika EU upoznali sa “svim problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Preševskoj dolini”.

Obavestili smo Lajčaka o nespremnosti države da integriše Albance u državne institucije, ali i za spremnost koju je državni sistem pokazao za pasivizaciju Albanaca. Neintegracija Albanaca u institucije učinila ih je nepouzdanim i diskriminatornim, dok primena tendenciozne pasivizacije u mestima gde žive Albanci omogućava promenu etničke strukture u tim naseljima. Medveđa je najbolji primer – naveo je Kamberi

Po njegovim rečima, pred Lajčaka je iznet i problem nepriznavanja kosovskih diploma, odnosno značaj i uticaj koje bi konačno priznavanje imalo za novu perspektivu ovog područja.

-Nedostatak političke volje za ekonomski razvoj Preševske doline najbolje se ogleda u totalnom državnom bojkotu investicija u Preševo, Bujanovac i Medveđu. Dakle, opštine u kojima žive Albanci spadaju među najnerazvijenije opštine u zemlji – kaže Kamberi.

Dodao je da je Lajčaku predočena i devastirana školska infrastruktura tamo gde se nastava izvodi na albanskom jeziku, kao i da izostanak udžbenika  na albanskom jeziku dodatno otežava obrazovanje mladih Albanaca.

-Evropska budućnost mora biti jedini put za Zapadni Balkan, a ljudska i manjinska prava moraju biti suštinski preduslov za nastavak puta ka Evropskoj uniji – zaključio je Kamberi.

Neke od tema razgovora zapravo su deo Plana od 7 tačaka koji predviđa integraciju Albanaca u državne institucije, ekonomski razvoj opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, bezbednost ovog područja, pravo na službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, unapređenje prava Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

Do objave ovog teksta Lajčak se nije oglasio o sastanku sa albanskim političarima.

Inače, lokalni albanski političari više puta su ga kritkovali što, kako su navodili, odbija da se sastane sa njima, dok se redovno sreće sa predstavnicima Srba na Kosovu.

Kamberi proziva Lajčaka jer odbija da se sastane sa njim

Odlazak u Brisel finansirala je kosovska vlada sa ciljem “zastupanja pitanja Albanaca Preševske doline u institucijama Evropske unije”, o čemu su Bujanovačke pisale.

Sa Kosova stiže još 30.000 evra u Bujanovac: Za podizanje albanskog pitanja u EU

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *