Meštani u Biljači nelegalno srušili staru tursku džamiju, pobunio se deo građana, reagovalo tužilaštvo

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. april 2024. Stara turska džamija u selu Biljača kod Bujanovca porušena je do temelja u subotu, kako bi se na istom mestu sagradila nova, međutim rušenje je izazvalo revolt kod dela meštana, pa je intervenisala policija, a sada je na potezu tužilaštvo. Načelnik opštinske inspekcijske službe Metin Ramizi potvrdio je našem portalu da je rušenje nelegalno, jer nadležno Odeljenje za urbanizam nije izdalo rešenje o uklanjanju objekta.

Policija je na licu mesta zatekla 27 meštana koji su učestvovali u rušenju i oni su izjavili da imaju odobrenje od predsednika Islamske zajednice, rečeno je danas našem portalu u Osnovnom javnom tužliaštvu Vranje. Tužilaštvo, međutim, traži obaveštenja od Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu i nadležnih opštinskih službi kako bi dalje postupalo.

Kako saznajemo u ovom albanskom selu, protiv rušenja su bili starosedeoci Biljače turskog porekla, ali doseljenici nisu želeli da odustanu od svoje ideje da poruše staru i na tom mestu sagrade novu džamiju. Neko do meštana ih je zbog toga i prijavio policiji.

-Ta džamija postoji vekovima, po nekim podacima podignuta je još u 14. veku. Koristili smo je sve do sada, mogla je i trebalo je da se renovira, kao što je rađeno ranije, a ne da se ruši tek tako – kaže jedan stanovnik Biljače.

Albanski lideri: Ismail Kadare umesto Desanke Maksimović u Biljači, obećao nam je Vučić

Na lice mesta u subotu su izašli i nadležni iz Opštinske uprave – građevinski inspektor i komunalna inspekcija.

Načelnik opštinske inspekcijske službe Metin Ramizi kaže da stara džamija, uprkos tvrdnjama nekih meštana, nije bila pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika. Međutim, rušenje nije smelo da se izvrši bez rešenja nadležnog Odeljenja za urbanizam.

-Lično sam bio tamo u subotu, meštani koji su porušili džamiju nemaju to rešenje. Oni imaju peticiju koju je potpisalo oko 500 Biljačana, imaju saglasnost Islamske zajednice da izgrade novu džamiju na tom mestu i dokument iz Zavoda da stari objekat nije bio pod zaštitom, ali ponavljam, nemaju Rešenje za uklanjanje – kaže Ramizi.

Po njegovim rečima, inspekcija je od Islamske zajednice zatražila da se izjasni o događanjima u subotu, a po ovom pitanju će dalje postupati i tužilaštvo.

Na pitanje kakve bi mogle da budu posledice za stranu koja bespravno poruši neki objekat Ramizi kaže da se radi o prekršajnim kaznama.

Inače, stara džamija nije bila jedina bogomolja u selu, već postoji još jedna znantno novijeg datuma izgradnje.

Bujanovačka čaršija (10): Biljač han i biljačke devojke

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *