Bujanovački Romi uz muziku i igru proslavili praznik, ali problemi ostaju (Video & Foto)

Piše: I. Jovanović

Nije sjajno, ali je bolje nego ranije: Salihi

Bujanovac, 9. april 2024. Bujanovački Romi obeležili su u ponedeljak 8. aprila svoj dan, Svetski dan Roma, uz muziku, pesmu, igru i sportska takmičenja, ali za Bujanovačke kažu da im život nimalo nije ružičast i veseo, što je jedna od glavnih predrasuda koje vladaju o ovoj zajednici.

O tome svedoči i Adem Salihi, odbornik u bujanovačkoj Skupštini i predsednik Ujedinjene partije Roma, dok ispred nas na trgu njegovi sunarodnici slave uz muziku i igru.

Svetski dan Roma je za nas jedan od najznačajnih dana u godini, jer toga dana obeležavamo romsku kulturu, tradiciju i pokušavamo da problem Roma, ne samo u Bujanovcu već u celoj Srbiji, podignemo na jedan viši nivo kako bi ljudi shvatili da u postojimo u ovoj zemlji i da su nam potrebni osnovni uslovi za život koje ima većina stanovnika u ovoj zemlji. Mi tražimo samo ono što nam zakon Republike Srbije odobrava

Turnir osvojio Radnički iz Vranja, ekipa iz Novog Naselja druga

Bujanovački Romi su proslavu praznika otpočeli prijemom kod predsednika opštine Nagipa Arifija, zatim turnirom u malom fudbalu, a onda i svečanom priredbom u Domu kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu. Pre priredbe na trgu je priređeno narodno veselje uz muziku i igru.

Turnir je osvojila ekipa FK Radnički iz Vranja, dok je drugoplasirana bila ekipa Veliki Mali iz Novog naselja u Bujanovcu. Nagrađeni su peharom i medaljama.

Obeležavanje Dana Roma nastavljeno je opštenarodnim veseljem na gradskom trgu u Bujanovcu, a zatim i svečanom priredbom u velikoj sali Doma kulture, gde su članovi KUD „Zulfičar Bajramović“ iz Bujanovca pokazali svoje folklorno umeće.

U toku svečanosti održano je i takmičenje u pevanju „Zlatni glas“, na kome je pobedu odneo Bujanovčanin Florentino Eminović.

Specijalni gosti bili su članovi Bujanovačkog amaterskog pozorišta (BAP), koji su pred prepunom salom odigrali deo predstave „Sve o ženama“ i dobili zahvalnicu  za doprinos u obeležavanju Dana Roma.

Pitali smo Adema Salihija koji su najveći problemi Roma u Bujanovcu, na šta nam je odgovorio:

Najveći problem je nezaposlenost. Ranije su nam govorili da je problem u obrazovanju, ali poslednjih desetak godina veliki broj Roma je završio srednju školu, a ima i onih koji su završili fakultet, pa čak i master studije, ali i dalje nisu dobili posao

Što se tiče posla Romi u Bujanovcu su, po rečima Salihija, nevidljivi za državu i za grad Bujanovac.

Sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem smo pričali o tom problemu, predočili mu da su više od deset godina osnovna pokretačka snaga u Komunalcu upravo Romi i tražili mu da, ako je moguće, još Roma dobije posao u tom preduzeću. On nam je odgovorio da su preko ministarstva tražili povećanje broja radnika, pa ako dobiju odobrenje izaćiće nam u susret – dodao je Salihi

Kada je reč o ostalim problemima, pre svega infrastrukturnim, na koje se Romi u Bujanovcu često žale i pokušavaju da preko našeg portala dođu do rešenja, Salihi je istakao da se u poslednjih nekoliko godina uradilo više nego za dvadeset prethodnih.

Hana i Malja žele da studiraju medicinu

-Moram da pohvalim rad opštine u protekle tri godine, jer u odnosu na prethodnih 20 kada se ništa nije radilo za Rome, u poslednje vreme je asfaltirano najviše ulica do sada. Što se tiče kanalizacije, ceo Bujanovac ima taj problem, ne samo romska naselja. Predsednik opštine nam je rekao da se čeka izgradnja fabrike za otpadne vode kod Bujanovačke Banje, koja će da reši problem koji svi mi imamo sa kanalizacijom – kazao je Salihi.

Da je Dan Roma prilika da mladi Romi pokažu da postoje jer su, kako kažu, manje vidljivi u svojoj sredini, složile su se i Bujanovčanke Malja i Hana, koje trenutno pohađaju srednju školu u svom gradu, a planiraju da kasnije upišu Medicinski fakultet i nadaju se zaposlenju.

Devetnaestogodišnji Martin rekao nam je da bi otvaranje jedne fabrike u Bujanovcu mnogo značilo svim mladim Romima koji još uvek ne mogu da nađu posao.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *