Kad Komandant naredi: Arifi zabranio Bujanovačkim da prate sednicu Štaba za vanredne situacije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. april 2024. Štab za vanredne situacije opštine Bujanovac danas zaseda zbog, kako smo saznali, požara na gradskoj deponiji koji prouzrokuje trovanje građana već treći dan. Već je doneta i presudno važna odluka – novinar Bujanovačkih udaljen je sa sednice.

Odluku da je sednica zatvorena za javnost komandant štaba, predsednik opštine Nagip Arifi, saopštio je nekoliko trenutaka pošto je vaš izveštač stigao na sednicu.

-Trebali ste da pitate pre nego što ste ušli. Sednica nije otvorena za javnost, izvinite – reče komandant.

Istini za volju, dodaćemo da je Komandant bio krajnje profesionalno ljubazan, ali to nikako ne umanje značaj njegove odluke kojom je građanima uskratio osnovno pravo na informaciju od vitalnog značaja za njihovo bitisanje u Bujanovcu: Šta će Štab preduzeti povodom višednevne dušegupke kojoj su izloženi.

Sve se, konačno, dogodilo u trenu, pa nismo stigli ni da fotografijom ovekovečimo naredbu Komandanta, za uspomenu i dugo sećanje.

Da li je komandant Arifi u trenutku kada je video novinara Bujanovačkih odlučio da sednica nije za javnost može samo da se nagađa, sigurno je, međutim, da na takvu odluku komandanta niko od dičnih članova Štaba nije imao prigovor.

Predsednik opštine Arifi zabranjuje Bujanovačkim praćenje Opštinskog veća

Ne želeći da ugrožava tajnost diskusija po pitanju gašenja požara na deponiji ili za sekund odloži nalaženje najhitnijeg rešenja – posle dana tihovanja – prigovor nije imao ni novinar.

Iz istih razloga komandantu nije upućeno pitanje zašto su neki novinari ostali u sali. Rizik da odgovor glasi da je novinar zapravo radnik Opštinske uprave odnedavno, a komandantov rođak oduvek, koji će onako kako treba, u interesu rođaka, izvestiti javnost o odlukama sa tajne sednice zbog javnog požara koji truje građane, bio je preveliki.

O odlukama Štaba Bujanovačke će svakako izvestiti građane.

Građani protiv deponije: „Neka još više gori dok se ovaj narod ne rasvesti“ (Video: Labadaba)

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *