Za penzionere paketi solidarne pomoći, samo jedan uslov

Bujanovac, 11. april 2024. Penzioneri čija penzija je manja od 24.988 dinara mogu da se prijave za pakete solidarne pomoći preko Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije Nezavisnost.

Kako je naveo Fond PIO, prijave se mogu podneti zaključno sa 29. aprilom, a rang-liste će biti objavljene na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika penzija i filijala Fonda 30. aprila.

Osnovni kriterijum za dodelu solidarne pomoći je visina penzije, čiji iznos ne može prelaziti 24.987,67 dinara.

Prilikom podnošenja prijave, potrebno je da korisnici ponesu poslednji penzijski ček, izveštaj iz banke, kao dokaz o visini penzije.

Ukoliko korisnik prima i penziju iz inostranstva, njenu visinu dokumentuje izvodom banke, iznosi penzija u zbiru ne mogu biti veći od pomenutih 24.987,67 dinara.

Udruženja i odbori korisnika penzija formirali su komisije sa zadatkom da objave poziv za dodelu solidarne pomoći, da primaju prijave, utvrđuju i overavaju rang-listu i objavljuju je na oglasnoj tabli udruženja i odbora korisnika.

Komisije se staraju o tome da svi penzioneri, pod istim uslovima, bez obzira na članstvo u penzionerskoj organizaciji, ostvare ovo pravo.

Prilikom utvrđivanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći, prednost imaju samohrani korisnici ili korisnici u višečlanom domaćinstvu kojima je penzija jedini izvor prihoda a prioritet imaju i stariji penzioneri.

Korisnici penzija imaju pravo prigovora na rang-listu u roku od osam dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli. Za odlučivanje po prigovorima na rang-listu, Savez penzionera i Udruženje penzionera Nezavisnost formiraju drugostepenu komisiju, koja počinje da radi 10. maja.

Rešavanjem uloženih prigovora, utvrđuju se konačne rang-liste, najkasnije do 17. maja, a 20. maja počinje se sa podelom paketa.

Paketi solidarne pomoći ove godine će biti dodeljeni ranije nego prethodnih godina, a razlog za to su izmene pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija, koje je usvojio Upravni odbor Republičkog fonda PIO, na sednici održanoj 29. marta ove godine.

Izmene se odnose na solidarnu pomoć za korisnike penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, a urađene su kako bi se obezbedilo da korisnici sa najnižim primanjima dobijaju jednake pakete i kako bi se podelio što veći broj paketa za opredeljeni iznos sredstava.

Izmenama pravilnika predviđeno je da se solidarna pomoć dodeljuje korisnicima penzija u vidu jednoobraznih, standardizovanih paketa, putem sprovođenja jedinstvene javne nabavke.

Poslovi sprovođenja jedinstvene nabavke paketa za solidarnu pomoć korisnicima penzija poveravaju se Savezu penzionera Srbije, koji sprovodi nabavku i distribuciju paketa udruženjima i odborima korisnika penzija, koji će dalje distribuirati pakete do samih korisnika.

ako će se, ističu iz Fonda PIO, doći do bolje cene pojedinačnih paketa i njihove standardizacije, pa će svaki korisnik dobiti paket istog sastava.

Za pakete solidarne pomoći ove godine je izdvojeno čak 111 miliona dinara, a prošle godine za ove namene utrošen je 51 milion dinara.

U skladu sa izmenama pravilnika, a imajući u vidu i značajno veća sredstva koja se ove godine izdvajaju za društveni standard korisnika penzija, očekuje se da će pakete solidarne pomoći tokom ove godine dobiti znatno veći broj korisnika u odnosu na prethodne godine.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *