Kusturici uručena Borina nagrada u Vranju

Bujanovac, 15. april 2024. (foto screenshot RTS) – Reditelju i književniku Emiru Kusturici uručena je Borina nagrada u nedelju u Vranju. Kusturica je nagradu dobio za celokupni književni opus. Među mnogim poznatim srpskim piscima Kusturica je 33. laureat Borine nedelje, manifestacije koja se održava krajem marta.

Emir Kusturica je i pisac nekoliko proznih dela, romana i pripovedaka. Za književno stvaralaštvo dodeljena mu je nagrada „Borisav Stanković“. Dela Bore Stankovića su i na njega ostavila utisak.

„Kad sam se dočepao literature Bore Stankovića, nema šta nisam iščitao, posebno kad sam shvatio da je Andrić volio i izuzetno cenio tu njegovu divnu, pronicljivu prirodu“, kaže dobitnik Borine nagrade, prenosi RTS.

Žiri koji odlučuje o Borinoj nagradi obrazlaže da tragika balkanskih iskustava, njihovih izukrštanih svetova, dobija u Kusturičinom pripovedanju snažan dokumentarni i faktografski odziv.

„On svog junaka ne prikazuje samo veristički, nego ga prikazuje i artistički, dakle dobija drugo obličje, drugi oblik, drugu metamorfozu i to je nešto što pokazuje književno oblikovanje“, objašnjava profesor dr Milo Lompar, predsednik žirija Borine nagrade.

Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“ navodi da način pripovedanja Emira Kusturice podrazumeva asocijativnu linearnost: „Osnovna priča se razgranava u više osamostaljenih pripovednih pravaca koji se posredno prožimaju“.

Primetna je podudarnost književne i filmske naracije. I pisac i reditelj kreiraju celinu, kaže reditelj i književnik Emir Kusturica: „Život, ovako kad se izdvojimo i kad se skupimo oko neke teme, on je, rekao bih, neka vrsta azila kulturološkog koji je zapravo mene naterao na kraju, posle već evo devet godina, da radim novi film, jer bez umetnosti kao da nema života“.

U autentičnom ambijentu, dvorištu Muzej-kuće Bore Stankovića predstavljeno je književno delo Emira Kusturice, koji je i obišao kuću poznatog pisca rođenog u Vranju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *