Veliki požar kod Trgovišta, angažovani i bujanovački vatrogasci

Bujanovac, 16. april 2024. (foto MUP) – U gašenju velikog požara u Crvenom Gradu kod Trgovišta, zbog kojeg je u ponedeljak proglašena vanredna situacija na ovom delu teritorije, učestvuju i vatrogasci iz Bujanovca, Preševa i Vranja.  Stanovništvo nije ugroženo, a vatrogasci su spasili devet stambenih i šest poljoprivrednih objekata.

Kako saznajemo sa lica mesta, intervencija još uvek traje.

 “Za gašenje požara na otvorenom kod Trgovišta angažovano je 26 vatrogasaca-spasilaca sa 10 vozila iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Vranje, Trgovište, Bujanovac i Preševo, pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva, kao i radnici lokalne samouprave i javnih preduzeća”, saopšteno je danas iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u poslednjih mesec dana evidentirano je 2.108 požara na otvorenom, navodi se u saopštenju. Pored Trgovišta, vatrogasci su poslednjih dana bili angažovani na gašenju požara u Tutinu, Lebanu, Prijepolju, Ivanjici, Despotovcu.

„Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara“, navode u MUP.

Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

MUP apeluje na građane da budu odgovorni, poštuju zakon, budu oprezni sa otvorenim plamenom i da ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *