Gradi se solarna elektrana u okolini Bujanovca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 19. april 2024. (foto ilustracija) – U selu Karadnik kod Bujanovca biće izgrađena fotonaponska elektrana sa solarnim ćelijama, a Opština je dala na „rani javni uvid“ kako će postrojenje izgledati.

Da se planira izgradnja fotonaponske elektrane javnost je prvi put čula krajem prošle godine kada je o tome na sednici lokalne skupštine govorio odbornik Stojanča Arsić.

On je rekao da je investitor firma iz Beograda koja je zakupila zemljište Jugokopa i zakupninu plaća već dve godine, a Opština nikako da uradi elaborat neophodan za dalji postupak.

-Još čekaju na saglasnost, na izradu plana, elaborata i sve plaćaju oni, a nemoralno je da mi još uvek ne donosimo neophodne odluke – rekao je tada Arsić.

Kako je objavljeno na sajtu Opštine,  elaborat za rani javni uvid za potrebe izrade plana detaljne regulacije za izgradnju fotonaponske elektrane u Karadniku objavljuje se u trajanju od petnaest dana – od 16. do 30. aprila.

Planove možete videti OVDE.

Detaljnije informacije pokušali smo da dobijemo od načelnika opštinskog Odeljenja za urbanizam Basrija Memetija, ali nismo uspeli da stupimo u kontakt.

Sistemi solarne fotonaponske energije koriste solarne panele, bilo na krovovima ili na zemlji u vidu solarnih farmi, i konvertuju sunčevu svetlost direktno u električnu energiju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *