Preventivni pregledi u Bujanovcu: Proverite srce i bubrege

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 19. april 2024. Besplatni preventivni pregledi koji mogu da ukažu na rizik od bubrežne i srčane insuficijencije obavljaće se u nedelju (21. april) u Domu zdravlja u Bujanovcu od 8 do 16 časova.

-Ovog puta ćemo se baviti otkrivanjem poremećaja bubrežne i srčane funkcije. Pregledi će se obavljati na opštoj praksi od 8 do 16 ćasova, gde će pacijentima biti urađen EKG, a takođe izračunavaće se stepen uhranjenosti (BMI), meriti krvni pritisak i puls. U laboratorij od 8 do 12 časovaradiće se analize sećera u krvi, kao i ureje i kreatinina– kaže direktorka Doma zdravlja dr Daliborka Pavlović.

Dom zdravlja u Bujanovcu pridružuje se akciji preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja Republike Srbije koja se organizuje u 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju, 21. aprila, u periodu od 8 do 16 časova.

Kao i do sada, akcenat je na građanima koji nemaju registrovanu bolest, kako bi se na vreme otkrili novi slučajevi.

Podsetimo, do sada su se u bujanovačkom Domu zdravlja organizovali internistički i kardiološki preventivni pregledi, zatim pregledi štitne žlezde, PSA testovi koji otkrivaju ranu fazu karcinoma prostate, ultrazvučni pregledi dojke i opšti pregledi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *