Zastrašujuć bilans saobraćajki u Srbiji, MUP poziva na odgovornost učesnike u saobraćaju

Bujanovac, 22. april 2024.-  Sa namerom da se skrene pažnja na katrastrofalne posledice koje saobraćajne nezgode ostavljaju na pojedince, njihove porodice i društvo u celini, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obeležava nedelju prevencije povreda u saobraćaju od 22. do 28. aprila.

„Posebno skrećemo pažnju vozačima da poštuju propisano ograničenje brzine, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i psiohaktivnih supstanci, kao i vozačima i putnicima u vozilu da obavezno koriste sigurnosni pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu vozila“, dodaje se u saopštenju.

Ovaj događaj obeležava se širom sveta svake poslednje nedelje meseca aprila.

Napominjemo da su prema podacima Svetske zdravstvene organizacije saobraćajne nezgode vodeći uzrok smrti i teških telesnih povreda dece i osoba mlađih od 24 godine. U Republici Srbiji u poslednjih pet godina prosečno je na godišnjem nivou ginulo 520 učesnika u saobraćaju, dok je više od 3.200 zadobilo teške, a gotovo 16.000 lakše teelsne povrede. Gotovo polovinu poginulih na našim putevima čine pešaci, biciklisti i motociklisti, kao posebno ranjive kategorije učesnika u saobrćaju“, navodi se u saopštenju MUP-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da poštovanjem propisa i odgovornim ponašanjem u saobraćaju daju direktan doprinos smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i posledica nezgoda na našim putevima.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *