Dan knjige: Uživajte i vi sa osnovcima dve bujanovačke škole (Foto i Video)

Piše: I. Jovanović

Helena preporučuje Nečistu krv

Bujanovac, 23. april 2024. – Recitovanjem pesama, učenici osnovnih škola „Branko Radičević“ i „Naim Frašeri“ iz Bujanovca obeležili su u utorak Svetski dan knjige i autorskih prava u čitaonici Biblioteke „14. novembar“.

Danas obeležavamo Svetski dan knjige i autorskih prava. Nastavnici i učitelji osnovnih škola su osmislili današnju aktivnost, odabrali učenike koji će da recituju, a nama je zadovoljstvo da budemo domaćini toj talentovanoj deci, od kojih su većina članovi naše biblioteke – rekla je za Bujnaovačke bibliotekarka Sebehate Hida

Maša Zafirović, Mihajlo Nikolić, Maša Nojković, Dušan Stevanović, Lena Mitić, Helena Jović i Dunja Tasić, učenici OŠ „Branko Radičević“ recitovali su svoje autorske pesme inspirisane prolećem i drugarstvom.

Iz OŠ „Naim Frašeri“ recitacijom su se predstavii učenici Jona Sejdiu, Enela ismaili, Tuana Sejdiu, Rita Ramadani, Belkisza Ismaili, Jara Azemi, Amela Ismaili, Art Latifi, Stina Agaj, Alea Ramadani, Donika Asani, Ari Ramadani i Rinesa Shigjeti.

Pitali smo male drugare da li vole da čitaju i koju bi knjigu preporučili svojim vršnjacima.

-Knjige su veoma bitne i treba da se čitaju, a učitelji se trude da nam objasne koliko su one važne za naše obrazovanje. Moji vršnjaci uglavnom vole da čitaju stripove, a ja radije biram romane i zato bih preporučila „Nečistu krv“ Bore Stankovića – rekla je Helena Jović, učenica osmog razreda OŠ „Branko Radičević“.

Brankovci Mihajlo, Maša, Lena, Maša i Dušan, učenici trećeg i petog razreda, preporučili su knjigu „Led se topi“, Aleksandra Popovića, lektire „Mali princ“, „Hajdi“, „Belu grivu“i „Lesi se vraća kući“, kao i avanturistički roman „Hajduci“ Branislava Nušića.

Da je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju jedan je od primarnih zadataka učitelja, a kasnije i nastavnika u mlađem školskom uzrastu, rekle su nam nastavnica srpskog jezika Aleksandra Krsić i profesor razredne nastave Tatjana Jović.

-Učenike upućujemo na to da je knjiga čovekov najbolji prijatelj i da slobodno vreme i dokolicu uvek treba koristiti za bogaćenje rečnika i govora, a to se postiže redovnim čitanjem omiljene literature – rekla je Jovićeva za Bujanovačke.

Krstićeva skreće pažnju na potrebu za češćim organizovanjem ovakvih događaja.

-Ovo je naročito bitno u vremenu u kojem danas živimo, vremenu savremene tehnologije, gde su, nažalost, digitalni uređaji zamenili živu reč. Smatramo izuzetno važnim da upravo iz ovih razloga, lokalna samouprava treba da posveti pažnju i organizuje češće ovakve javne skupove kojima bi promovisala značaj knjževnog stvaralaštva – rekla je Krstićeva.

Odlukom Uneska, Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila od 1995. godine, na dan smrti Migela de Servantesa, pisca prvog modernog romana, i na dan rođenja i smrti jednog od najvećih pisaca svih vremena, Vilijama Šekspira.

Ovaj dan je prilika da se podsetimo na značaj knjige, na sve benefite koje čitanje donosi, a možete ga obeležiti na mnogo načina – tako što ćete početi da čitate neku knjigu, nastaviti da čitate neku na koju ste zaboravili, ili posetiti biblioteku i izabrati neke nove naslove.

Svetski dan knjige se obeležava u preko 100 zemalja sveta, a od 2000. godine svake godine se bira grad koji će nositi titulu Svetska prestonica knjige, za 2024. godinu izabrao Strazbur kao prvi francuski grad sa tom titulom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *