Skupština izglasala spajanje izbora

Bujanovac, 23. april 2024. Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da lokalni izbori u gradovima i opštinama u kojima nisu održani u decembru, budu spojeni sa već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu, koji će biti održani 2. juna.

Za izmene i dopune zakona glasalo je 168 poslanika među kojima su i poslanici dela opozicije, odnosno stranaka koje su donele odluku da izađu na beogradske izbore u junu, prenosi N1.

Za izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima glasalo je 165, protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 nije glasalo od 204 poslanika.

Skupština je prihvatila da ovaj zakon zbog naročito opravdanih razloga stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Inače, sednica je bila zakazana na predlog 187 poslanika vlasti i dela opozicije.

U obrazloženju predloga za promenu Zakona piše da se on donosi zbog dinamike održavanje izbora i sednica lokalnih samouprava.

Tako će se rok za raspisivanje lokalnih izbora pomeriti sa 120 na 150 dana pre isteka mandata, a od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45, kako piše u aktuelnom zakonu.

Na izbore će, kako je najavljeno izaći Zeleno levi front, Narodni pokret Srbija, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA najavile da neće učestvovati jer smatraju da nema vremena da se poboljšaju izborni uslovi do 2. juna.

„Biram borbu“, novi slogan dela opozicije koja izlazi na izbore




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *