Urednik Bujanovačkih na N1 o lokalnim izborima na jugu Srbije

Bujanovac, 25. april 2024. – Zbog spajanja sa beogradskim izborima, glasanje očekuje građane u 88 gradova i opština, a među njima su i opštine na jugu Srbije. Urednik portala „Bujanovačke“ Nikola Lazić, govoreći o političkoj situaciji, za N1 kaže da opozicija koju znamo u Beogradu, na jugu postoji samo u tragovima.

Ceo intervju možete pogledati OVDE

Lazić kaže da će 2. juna biti izbora u četiri od sedam lokalnih samouprava Pčinjskog okruga, što uključuje Bujanovac, Preševo, Surdulicu i Bosilegrad.

Govoreći o stanju opozicije, on kaže:

U Bujanovcu je nedavno formiran odbor Narodnog pokreta Srbije, i oni su u onom bloku koji ce ići na izbore. U Bosilegradu opozicija skoro i da ne postoji. Tamo je preko dve decenije na vlasti Vladimir Zaharijev, koji je poslednjih nekoliko godina blizak SNS-u. On je tamo čak uspeo da skoro pa ugasi odbor Srpske napredne stranke

Kako navodi, Surdulica je poznato uporiše socijalista, kao i da tamo SNS i SPS vode ozbiljnu bitku. Govoreći o Bujanovcu i Preševu, kaže za N1 da je u Preševu 95 odsto albanskog stanovništva, tako da je tu pitanje koja će od albanskih stranaka da osvoji vlast.

U Bujanovcu albanske stranke osvajaju većinu od 2002. godine, međutim, pitanje je da li će srpske stranke dobiti broj mandata dovoljan da na bilo koji način učestvuju u vlasti. U Bujanovcu je kampanja počela kad se nije ni naslućivalo da će 2. juna biti izbori, kada su grupacije oko SNS-a i nekih grupa građana pokušale da ujedine srpske stranke, ali do toga nije došlo, rekao je on za N1

Lazić je podsetio da je nakon poslednjih izbora 2020. prekinuta praksa da i srpske stranke, iako u manjini, dobiju dao vlasti kako bi se sačuvao princip multietničnosti koji važi od glasanja 2002, ali je preko noći u Tirani formirana takozvana svealbanska koalicija, nakon čega su srpski odbornici počeli bojkot parlamenta.

Rezultati u Pčinjskom okrugu: Kamberi odmah iza Vučićeve liste

Kako navodi, albankse stranke su i u Bujanovcu i Preševu podeljene među sobom, a jedina albanska stranka koja će svakako biti deo vlasti jeste Pokret za demokratski progres, koja baštini tradiciju Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca.

„Oni imaju stalnih četiri do pet odbornika… Ta stranka posle svakih izbora učestvuje u vlasti, nijedna vlast ne može da se formira bez njih“, rekao je urednik Bojanovačkih za N1.

Kako kaže, u grupi koju predvodi Narodni pokret Srbije biće i POKS, Novi DSS i „Mi – glas iz naroda“.

„Ovde ne postoji prava opozicija od DOS-a i Demokratske stranke… Svi ti odbori su ugašeni. Od nedavno postoji odbor Narodnog pokreta Srbije i Novog DSS-a, ali oni na izborima ne osvajaju neki pristojan broj glasova“, zaključuje Lazić za N1.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *