Vojska zove: Postanite podoficir, prijavljivanje do kraja aprila

Bujanovac, 25. april 2024. (foto MO) – Mladići i devojke koji žele  da postanu podoficiri Vojske Srbije, a imaju četvorogodišnje srednje obrazovanje ili se nalaze u završnoj godini srednje škole, mogu prijaviti na konkurs koji je otvoren do kraja meseca, poručuju iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, u centrima Komande za obuku u toku je realizacija specijalističke obuke kandidata iz građanstva koji se osposobljavaju za prijem u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira Vojske Srbije.

Kandidati su slušaoci prve klase Kursa za podoficire, koji se, kao novi model osposobljavanja za početne podoficirske dužnosti u jedinicama Vojske Srbije, organizuje od oktobra prošle godine, kroz četiri modula u trajanju od devet meseci.

Sada je u toku treći modul usavršavanja, tokom kojeg se kandidati osposobljavaju za obavljanje dužnosti u okviru svog roda ili službe. Prethodno su na prva dva modula stekli neophodna osnovna vojnička znanja i sposobnosti za komandovanje grupom, timom i odeljenjem.

U završnoj fazi usavršavanja, kandidati će stažirati u jedinicama Vojske Srbije, u skladu sa radnim mestima za koja su konkurisali, i tada će biti u prilici da se nađu u ulozi komandira i zamenika komandira odeljenja. Oni koji uspešno savladaju i taj modul biće promovisani u čin vodnika i stupiće u stroj starešina Vojske Srbije.

Na konkurs se mogu javiti državljani Republike Srbije koji pohađaju četvrti razred srednje škole ili imaju četvorogodišnje srednje obrazovanje, bez obzira da li su služili vojni rok sa oružjem, i koji su rođeni 1989. godine i kasnije.
Izabrani će biti upućeni na Kurs za podoficire u trajanju od devet meseci, čijim uspešnim završetkom stiču uslov za unapređenje u čin vodnika i prijem u profesionalnu vojnu službu.
Kurs se realizuje u Centru za obuku i usavršavanje podoficira ,,Narednik Milunka Savić” u Pančevu, u centrima za specijalističku obuku i u drugim jedinicama Vojske Srbije.
Ceo konkurs možete videti OVDE.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *