Kurti: Kosovo će legalizovati istopolne brakove

Bujanovac, 26. april 2024. Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u Berlinu da će u maju legalizovati istopolne zajednice i raditi na tome da izađe u susret pravima i potrebama manjinskih etničkih zajednica, uključujući i srpsku manjinu. Kosovo će, po njegovim rečima, ispuniti sve uslove da postane članica Saveta Evrope.

„Kosovo će se potruditi da uskoro postane druga država na Zapadnom Balkanu, posle Crne Gore, koja svojim građanima garantuje pravo na istopolno životno partnerstvo. Naporno ćemo raditi na tome da to prođemo u bliskoj budućnosti“, rekao je Kurti u nemačkom Bundestagu, prenosi N1.

On je rekao da za razliku od 2022. godine, sada ima podršku većine poslanika svoje partije Samoopredeljenje da se o legalizaciji istopolnih zajednica glasa u maju.

Kurti je izrazio uverenje da će predlog biti usvojen u parlamentu, iako još mora da ubedi jedanaest poslanika pozicije da za njega glasaju. Dodao je da je odluka o sednici Vlade o tom pitanju već usvojena.

Uvođenjem istopolnih brakova Kosovo bi postalo prva većinski muslimanska zemlja koja je tako nešto učinila.

U govoru je istakao i posvećenost Kosova „demokratskim vrednostima i principima, vladavini prava, zaštiti ljudskih prava i obraćanju pažnje na potrebe nevećinskih zajednica“.

„Takođe ćemo prioritetno rešiti otvorena pitanja sa kojima se suočavaju naše manjine, njihova prava i njihove potrebe, uključujući i manjinu kosovskih Srba. I na tome radimo sa nemačkim poslanicima Bundestaga kako bismo zacrtali nove i velike inicijative“, rekao je Kurti.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *