Lazarice u Bujanovcu i okolini: Za sreću, berićet i blagostanje (foto)

Jednogodišnja Kasija iz Žuželjice kao Lazarica

Bujanovac, 26. april 2024. Kao i svake godine na današnji dan devojčice „Lazarice“ iz Bujanovca i okolnih sela tradicionalno obilaze domove pravoslavaca širom bujanovačke opštine, što je običaj pred sutrašnju Lazarevu subotu, odnosno Vrbicu.

Grupe devojčica pevaju svakom domaćinu tradicionalne pesme, sa željom da time donesu sreću i napredak svim ukućanima, a zauzvrat dobijale jaja, slatkiše, voće i novac.

Pravoslavni vernici u subotu 27. aprila obeležavaju Lazarevu subotu ili Vrbicu, jedan od najveselijih hrišćanskih praznika koji se uvek slavi subotom u šestoj nedelji posta pred praznik Cveti i praznik Uskrs.

Ovaj praznik posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara iz Vitinije koga je opisao jevanđelist Luka, a koga je, kako je zapisano u Jovanovom Jevanđelju, vaskrsao Isus Hrist četiri dana nakon smrti.

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane koje se osveštavaju u crkvi i dele narodu, zato se praznik i zove Vrbica.

Vrbicu obično u crkvu nose deca u subotu po podne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vrbica je dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Tog dana se bere i cveće koje se ne unosi u kuću, već potopi u vodu da prenoći, a sutra ujutru se, na Cveti, ukućani njome umivaju. Slavska trpeza je uvek posna. Lazareva subota najavljuje veliki hrišćanski praznik – Cveti, kada je Isus Hristos svečano ušao u Jerusalim.

Jedan od glavnih običaja jeste rano ustajanje i branje cveća, posebno sa decom. Dan počinje umivanjem vodom u kojoj su pretgodnog dana na Vrbicu, potopeljni cvetovi kako bi ukućani bili rumeni i zdravi. Običaj je da se mladi međusobno daruju cvećem, a s obzirom na to da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da nije dobro na taj dan igrati i pevati.

Ljudi unose cveće u dom, kite kapije, ulazna vrata, drže cveće u vazi i poklanjaju ga dragim osobama. Stavlja se i vrbova grančica „za brz napredak“, ponegde dren „za zdravlje“, a devojke stavljaju i ljubičice.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *