Preminuo novinar Bojan Tončić

Bujanovac, 26. april 2024. (foto MC) – Novinar Bojan Tončić preminuo je u Beogradu, u 57. godini, potvrdilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Tokom karijere pisao je o ratnim zločinima, uzrocima, počiniteljima, društvenoj atmosferi za suočavanje i pravnom epilogu procesa protiv njih.

Novinarsku karijeru počeo je u rodnom Leskovcu, objavljujući u listu Prava čoveka, a zatim i kao dopisnik nekoliko beogradskih listova, da bi krajem devedesetih prešao u Beograd i postao član redakcije Danasa. Potom je radio u E-novinama, kasnije XXZ, a poslednjih godina je uređivao NUNS-ov „Dosije o medijima“ i redovno pisao za medije u regionu – Nomad, Lupigu, Al Džaziru Balkans.

Britkog jezika, oštrouman, jasan i zauvek odan antiratnoj ideji, Bojan Tončić pisao je bez zadrške i neumorno o ratnim zločinima i odgovornosti Miloševićevog režima i svih drugih nalogodavaca i ratnih huškača, uključujući i deo medija, piše N1.

Dobitnik je novinarskih nagrada „Dušan Bogavac“ Nezavisnog udruženja novinara Srbije, za novinarsku etiku i hrabrost (2004), nagrade „Nikola Burzan“, koju dodeljuje dnevnik Danas (2001) i nagrade Podgoričkog novinarskog foruma (2014). Autor knjiga „Krivo srastanje“ (zbirka komentara i kolumni) i „Slučaj Topčider – Anatomija državnog zločina“ i koautor televizijskog serijala o Beogradskom krugu.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane naknadno ćemo saopštiti.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *