Koliko košta uskršnja trpeza (CENE)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 1. maj 2024. -Predjelo, salata, pečenje, torta, piće i ostalo kako red i običaji nalažu, neizostavni su deo svake praznične trpeze, a za pripremu uskršnjeg ručka za četvoročlanu porodicu prosečna bujanovačka domaćica ove godine treba da izdvoji najmanje stotinak evra, pokazalo je malo istraživanje reporterke Bujanovačkih.

Koliko god da nam je standard nizak, za svečani ručak mora da se ima – stav je većine naših sugrađana sa kojima smo ove srede razgovarali

Iako su zbog prvomajskog uranka marketi ovog jutra bili skoro prazni, bilo je i onih koji ne praznuju Prvi maj, nego se uveliko pripremaju za uskršnje slavlje.

Uzela sam pola praseta, 60 jaja i farbe, materijal za tortu i oblande -i to je to za sad. Povrće, piće i ostalo ćemo kupiti u subotu. Već sam potrošila više od 100 evra, a potrošićemo sigurno još toliko, jer nam dolaze deca sa svojim porodicama, tako da će nas biti desetoro – kaže jedna Bujanovčanka

Oni koji će praznik provesti sami, bez gostiju, prazničnu trpezu mogu spremiti i za upola manje novca.

Ništa preterano ove godine, malo pečenja, salate, neki kolač i piće biće dovoljno za četvoročlanu porodicu – kaže naša druga sagovornica i dodaje da koliko god trpeza bila skromna „ne može se proći bez 100 evra“

Proverili smo u supermarketima i lokalnim piljarama koliko koštaju osnovne stavke bez kojih svečani ručak nije moguće zamisliti.

U jednom velikom trgovinskom lancu za kilogram prasetine na akciji potrebno je izdvojiti 899 dinara, dok je jagnjetina skuplja za 300 dinara i njena cena je 1199 dinara po kilogramu. Ako ste pak ljubitelji roštilja, za kilogram ćevapa na akciji biće vam potrebno najmanje 550 dinara, a isto toliko košta i kilogram roštiljskih kobasica. Cena svinjskog vrata je 800 dinara, koliko i kilogram belog pilećeg mesa.

Nijedna tradicionalna srpska trpeza ne može da se zamisli bez ovala predjela, na kojem se neizostavno mora naći nekoliko vrsta suhomesnatih proizvoda, sir i kajmak. Ako kupujete proizvode na akciji možete proći dosta jeftinije, pa ćete tako za 100 grama pršute izdvojiti od 170 do 400 dinara, za pečenicu 150, a za kulen od 120 do 150 dinara. Za 250 grama domaćeg mladog sira trebaće vam 159, dok će vam za 250 grama mladog kajmaka trebati 450 dinara.

Uz predjelo idu i sveže sezonske salate, a mi smo u jednoj lokalnoj piljari proverili koliko koštaju mladi luk, zelena salata, paradajz, krastavac i kupus.

Za kilogram kupusa vam treba 80 dinara, za krastavac 180, za vezu mladog luka 30, za zelenu salatu 50, dok je kilogram paradajza od 250 do 300 dinara, zavisno od vrste.

Kad su u pitanju slatkiši imate dve opcije. Možete naručiti tortu po ceni od 1.300 dinara po kilogramu, ali imajte u vidu da ne možete kupiti manje od 3 kilograma, što iznosi 3.900 dinara. Ako pak volite sami da spremate slatkiše, opet će vam trebati najmanje par hiljada.

Uz iće ide i piće kao neizostavni deo praznične trpeze, a zavisno od toga koliko volite da popijete ili da li ste sami ili ćete imati i goste, biće vam potrebno najmanje 1.000 dinara. Litar crnog vina kreće se u rasponu od 350 do 1.600 dinara. Slična cena je i za litar belog vina, dok jedna limenka piva košta od 70 do 130 dinara. Za negazirane sokove trebaće vam od 160 do 200 dinara, dok ćete za dva litra gaziranih sokova morati da izdvojite do 170 dinara.

Najmanje 1.000 dinara biće vam potrebno i za farbanje jaja, pod pretpostavkom da farbate 40 komada. Cena po komadu kreće se od 15 do 20 dinara, što bi iznosilo od 600 do 800 dinara. Najjeftinija kesica boje za jaja je 10 dinara, a za modernije varijante gelova, šljokica, glitera i ostalog izdvojićete i do 200 dinara.

Sabiranjem svega navedenog, od jaja do torte, minimalni izdatak praznične trpeze nešto je veći od 12.000 dinara., a ako namirnice kupujete po najvišim cenama, moraćete da izdvojite i dvostruko više novca.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *