Kamberi u skupštini: Nova vlada će imati kontinuitet – u diskriminaciji Albanaca

Bujanovac, 3. maj 2024. Šaip Kamberi, predstavnik Albanaca u Skupštini i Srbije i jedini narodni poslanik iz opštine Bujnaovac, glasao je u četvrtak protiv nove vlade Srbije, jer je ocenio da će i izvršna vlast sa premijerom Milošem Vučevićem na čelu nastaviti da diskriminiše, pasivizuje i odbija da integriše Albance, kako je naveo u svom govoru.

Po njegovim rečima, ovo će biti vlada kontinuiteta, ali svega negativnog prema Albancima.

Naglasio je da i posle 23 godine zalaganja da se u diskusiji sa centralnim vlastima reše životni problemi, „ostaje nizak nivo zastupljenosti u Albanaca institucijama Srbije, ostaju sitomaštvo i nizak ekonomski razvoj opština u kojima žive, nepriznavanje diploma, pasivizacija, militarizacija, zabrana upotrebe nacionalnih simbola i albanofobija”.

Kamberi je rekao da je sve ovo pobrojano u Planu od 7 tačaka na čijem sprovođenju Albanci insistiraju u svakom razgovoru sa predstavnicima države.

-I posle 23 godine našeg političkog angažovanja i 12 godina vlasti SNS, Preševo, Bujanovac i Medveđa ostaju najnerazvijenije opštine u Srbiji. Mandatar je istakao da je predložena vlada inkluzivna (jer su 3 od 31 ministra iz redova manjina). Formalno, možda tako izgleda, ali Republika Srbija i njeni državni organi ostaju isključivi – samo su za građane prvog reda, većinski narod, tačnije za članove SNS – rekao je Kamberi.

Dodao je da u programu nove vlade nije video ništa ozbiljno u vezi sa manjinama.

Po njegovim rečima, Srbiji je danas potrebna vlada koja poštovanje prava manjina vidi kao suštinsko u svom programu, a ne kao koncept koji zagovara Zapad.

-Srbiji je zarad evropske perspektive potrebna vlada potpunog diskontinuiteta sa prošlošću. Nije potrebna vlada koja se suočava sa Evropom. Potrebna je vlada koja gradi društvo konceptom zapadne liberalne demokratije, a ne vlada koja produbljuje autoritarizam, konzervativizam i agresivni nacionalizam – naveo je poslanik iz Bujanovca.

Kamberi je pozvao novog premijera Miloša Vučevića da poseti Bujanovac, Preševo i Medveđu i uveri se kakvo je stanje, „ali da ne sledi primer Ane Brnabić i predsednika Vučića pa da dođe u sedište SNS ili u neki srpski kafić, već da razgovara sa svim političkim akterima“.

Po njegovim rečima, u današnjoj Srbiji teško je biti opozicionar, imati slobodno mišljenje, biti pripadnik manjine, a najteže je biti Albanac.

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *