Ribnikar, godina tuge i bola

Bujanovac, 3. maj 2024. (Foto N1, izvori N1 i RTS)- Srbija se danas seća dve velike tragedije koje su se dogodile na današnji dan prošle godine, u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar i u Duboni.

Danas se obeležava godišnjica tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i održava komemoracija žrtvama nezapamćenog zločina kada je tada trinaestogodišnji K.K. ubio devet đaka i čuvara. Ubijeni su Ana Božović, Sofija Negić, Mara Anđelković, Andrija Čikić, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Adriana Dukić i čuvar Dragan Vlahović.

Mladi Srbi i Albanci iz Bujanovca zajedno odali poštu đacima stradalim u Beogradu

U susret prvoj godišnjici masovnog ubistva OŠ „Vladislav Ribnikar“ objavila je na svom sajtu “In memoriam“ posvećen nastradalim učenicima i radniku obezbeđenja.

“Kada su prvi put došli u Ribnikar, kao prvaci, bili su radoznali i ponosni što kreću u školu. Tada smo im obećali da ćemo ih učiti i naučiti. Obećali smo da ćemo ih iz Ribnikara ispratiti kao tinejdžere, sigurne, slobodne i spremne za ono što ih u nastavku života čeka. Obećali smo da ćemo ih čuvati. I jesmo ih učili. I jesmo ih čuvali. Nismo ih sačuvali. Oprostite nam što nismo uspeli da ispunimo dato obećanje…“, navodi se, između ostalog, na sajtu škole.

Tim povodom je organizovan program „Buđenje“, koji treba da označi početak višeslojnog procesa memorizacije, navodi Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve.

Program BUĐENjE počinje u 8.40 u Ulici Kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *